Đukanović: Dešavanja u vezi sa inauguracijom početak problema sa kojima će se nositi Milatović

Ukoliko zaista novoizabrani predsjednik Jakov Milatović želi da pomiri Crnu Goru i da bude predsjednik svih građana, inaugracija bi trebalo da bude održana na Cetinju, ocijenila je za portal Dnevno.me politička analitičarka Nikoleta Đukanović.

Podsjetimo, Milatović još nije odlučio da li će inauguracija biti u Podgorici ili na Cetinju. Najavio je da će se konsultovati sa nadležnim organima, te da će odluku donijeti narednih dana.

Đukanović smatra da je cijela situacija u vezi sa inauguracijom Milatovića početak problema sa kojima će se nositi budući predsjednik.

„Iako je on jasno i i nedvosmisleno vjerovao nakon izbora da će biti predsjednik svih građana i da Crna Gora više neće biti podijeljena. S jedne strane, to u stvari govori koliko je to kompleksan problem, a s druge strane koliko možda ni on neće moći da odgovori na sve te izazove u mjeri kao što je vjerovao da može ili kao što je obećevao“, ocjenjuje Đukanović.

Ističe da pitanje inauguracije nije nevažno.

„Mislim da to pitanje nije nevažno, iako sa aspekta života ljudi u Crnoj Gori možda jeste manje bitno od ključnih političkih, ekonomskih i socijalnih problema“, kaže Đukanović.

Smatra da nije riječ o pitanju bezbjednosnog karaktera. Kaže i da su i neke ranije inauguracije pratili određeni bezbjednosni rizici i negodovanje pristalica protivkandidata na tim izborima.

„Smatram da trenutna bezbjednosna situacija nije alarmantna kao što su možda bile neke prethodne inauguracije…Mislim da je to političko pitanje i da se etiketira Cetinje kao grad koji je bio protiv gospodina Milatovića, ali i protiv ustoličenja Joanikija. Ukoliko zaista Milatović želi da pomiri Crnu Goru i da bude predsjednik svih građana, a ne samo određenog broja, mislim da bi inauguracija trebalo da bude održana na Cetinju“, ističe Đukanović.

Podsjećamo, ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić kazao je juče da je Milatoviću saopštio da “ne postoji mjesto u Crnoj Gori gdje ne može biti izvršena njegova inauguracija”.

„Ministar Adžić mu je dao da izabere, smatrajući da to nije pitanje od bezbjednosnog značaja, u smislu da se može odgovoriti na rizike. Tako da to vidim više kao političko pitanje i kao nastavak problema sa kojima su se nosili političari i u ranijem periodu i u ranijim mandatima, iako je gospodin Milatović mandat okarakterisao kao nešto drugačije i novo“, navodi Đukanović.

„Inauguracija na Cetinju ima poseban značaj“

Prema njenim riječima, inauguracija na Cetinju ima poseban značaj i simboliku i predstavlja kontinuitet prakse koja je ustanovljena.

„Ne znam zbog čega bi se mijenjala. Građanima nije jasno objašnjeno šta bezbjednosni rizik podrazumijeva. Ukoliko se bezbjednosni rizik svodi na incidente koji su postojali tokom njegove promocije na Cetinju, mislim da to nije dovoljno objašnjen argument, jer su slični bezbjednosni izazovi postojali i u ranijim inauguracionim prilikama.

Mislim da bi se inauguracijom na Cetinju poslala jasna poruka da jednako gleda na sve građane, i one koji su glasali za njega, i one koji su protiv njega, i one koji su bliski njegovim političkim ubjeđenjima, i one koje nisu… Poslao bi poruku da želi pomirenje i da sagledava sebe kao predsjednika svih građana koji su jednaki“, kaže Đukanović.

Ukoliko inauguracija bude ipak održana u Podgorici, Đukanović smatra da će to biti snažna politička poruka nastavka vršenja vlasti sa nekim prethodnim obrascima.

„Ukoliko vidimo ustoličenje Joanikija i ukoliko se sjetimo bezbjednosnih rizika koje je to ustoličenje nosilo, teško je objasniti da zaista postoji neki bezbjednosni rizik za Milatovića sa kojim se ne bi mogli izboriti“, kaže Đukanović.

Da je očekivano i prirodno da inauguracija bude održana na Cetinju smatra i gradonačelnik Prijestonice Nikola Đurašković.

„Bila bi veoma loša poruka da se uradi drugačije i to bi bilo otvoreno nipodaštavanje Cetinja i svojevrsni obračun sa gradom koji je istorijska i sadašnja prijestonica“, ocijenio je Đurašković.

„Neoprezna izjava Milatovića“

Na naše pitanje kako komentariše izjavu Milatovića koji je kazao da sumnja u iskrenost riječi Đuraškovića, koji mu, kako je saopštio, nije ni čestitao na pobjedi, Đukanović odgovara:

„Reakcija Milatovića je neoprezna. Da li namjera ili mišljenje bilo kog političara može da se procjenjuje iz prizme da li je neko čestitao njegov lični uspjeh ili ne… Nisu ni svi građani, niti predsjednici opština u obavezi da čestitaju…“, smatra Đukanović.

„Sastanci Milatovića kao predsjednika mogu se sagledati sa više aspekata“

U našem razgovoru, Đukanović je komentarisala i sastanke koje je Milatović imao i prije nego što će zvanično preuzeti funkciju predsjednika države – 21.maja.

Podsjetimo, predsjednica Skupštine Danijela Đurović sastala se 7. aprila sa novoizabranim predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem. Prije dva dana, u svojstvu predsjednika Milatović je razgovarao i sa ministrom vanjskih poslova Švedske Tobiasom Bilstromom.

Upitan zašto nije organizovan sastanak sa Milom Đukanovićem, koji je na funkciji predsjednika do 21. maja, Bilstrom je rekao da su u pripremi posjete na agendi bili sastanci sa najvišim državnim zvaničnicima, te da je Milatović u međuvremenu pobijedio na predsjedničkim izborima.

Đukanović kaže da moramo razumjeti kontekst.

„Meni je razumno da obavlja različite vrste konsultacija unutar države zbog eventualnih priprema za preuzimanje funkcije u punom kapacitetu, nakon 22. maja. Posebno je pitanje primati strane zvaničnike“, kaže Đukanović.

Takođe, smatra da se ta situacija može sagledati i kroz upućivanje pitanja onima koji traže sastanak sa Milatovićem ili koji potvrde interesovanje da se sa njim sastanu, iako nije formalno predsjednik.

„Takođe, može biti sagledano i kao određena poruka tih državnika prema aktuelnom predsjedniku Đukanoviću. Sa stanovništa proktola jeste neuobičajeno, ali može da bude protumačeno i kao određena politička poruka“, zaključuje Đukanović.

Izvor: Dnevno

Foto: PR Centar

NIKŠIĆ PROGNOZA