Đokaj: Političko zapošljavanje u Tuzima omča o vratu lokalnoj upravi

Vlast u Tuzima gubi konce održivosti, jer sve radi da otežava održivo funkcionisanje prvenstveno političkim zapošljavanjem koje postaje omča oko vrata lokalne uprave, smatra Enis Đokaj, odbornik Demokratske unije Albanaca u SO Tuzi.

– Opština je prošle godine imala budžet više od osam miliona, ali se zadužila kod Vlade za oko milion eura, zato što u datom trenutku nije mogla da podmiri plate i doprinose zaposlenih i ugovoraca i da prati dinamiku projekata. Godinama se planira veliki budžet kako bi imali opravdanje za veća zaposlenja, a za izvore prihoda, na žalost, se ne vodi računa. Ako su jednoj opštini, kao što je slučaj sa Tuzima, donacije glavni izvor prihoda onda se postavlja pitanje dokle će takvo stanje biti održivo – kaže Đokaj.

On navodi da je budžet od 8.053.987 eura, na prvi pogled veliki, ali je realno namijenjen više uslugama nego razvoju.

– U budžetu se procjenjuju prihod od 2.070.000 eura, što odgovara 25,7 budžeta, koji treba da se puni iz poreza. Previsok je to procenat da se realizuje iz poreza. Posebno kada se zna da se prethodnih godina Opština odrekla prihoda od poreza na nepokretnosti za poljoprivredna gazdinstva i fizička lica, koji je za ovu godinu predstavljen u iznosu od 800.000 eura. Ostali prihodi, kao udio sopstvenih prihoda, ne pojašnjavajući odakle dolaze, u iznosu od 836.000 eura predstavlja diskutabilnu vrijednost. Isto tako donacijama je predviđeno prihodovati 3.062.000 eura, a to predstavlja 38 procenata od ukupnog budžeta – navodi Đokaj.

Da je stvar ozbiljna pokazuje činjenica, ističe Đokaj, da u ovoj godini planiraju da pune budžet od prodaje zemljišta, i to sa 500.000. Pritom kaže, nije ranije procijenjena vrijednost prodaje niti tačna kvadratura planiranih parcela za prodaju.

– Pitanje razgraničenja sa Podgoricom dovelo je do toga da Opština duguje Deponiji više od 100.000 eura. U ovoj godini za zaposlene je predviđeno 1.649.088 eura, što je povećanje od skoro 10 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ako ovoj cifri dodamo planiranu vrijednost za ugovorce i iznos za druge individualne troškove proizilazi da Opština za ovu godinu planira ta davanja na 1.726.088 eura. Uzimajući u obzir iznose planiranih troškova za zaposlene u preduzećima ispada da ukupno planirana vrijednost za zaposlene građane košta više od 3.350.000 eura. U Opštini sa preduzećima imamo 272 zaposlenih. Niko nema ništa protiv zapošljavanja, posebno mladih, ali ne na uštrb održivosti Opštine, što će se desiti – ističe Đokaj.

On ističe da se vlast u Tuzima neodgovorno ponaša i da će na kraju održivost doći do nivoa da će se raditi samo za plate i doprinose zaposlenih, a da će biti želja realizacija nekog ozbiljnijeg projekta.

– Budžet nije razvojni nego više namijenjen uslugama – zaključuje Đokaj.

Za investicije 1.222.000 eura

Enis Đokaj smatra da kapitalne investicije nijesu najbolje osmišljene.

– Prvenstveno trebalo je raditi tranzitni put prema graničnom prelazu Božaj, kako bi sačuvali sporedne puteve. Tek nakon toga pristupiti realizaciji do sada realizovanih projekata i onih koji su u toku. Konkrento mislim dionice puta kod Opštine i one dionice koja se trenutno i predugo radi od Doma zdravlja do ispred SMŠ „25. maj“. Nešto više od 25 procenata ukupnog budžeta predviđeno je za kapitalne izdatke. Izuzimajući iznos investicionog održavanja i transfer za projekat u od 1.393.389 eura imamo situaciju da je samo 1.222.000 eura namijenjeno za realizaciju planiranih projekata – kaže Đokaj.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA