„Djelotvorne istrage ključne za sprečavanje policijske torture“

Građanska alijansa (GA) smatra da preporuke i ocjene date u finalnom izvještaju Univerzalnog periodičnog pregleda (UPR), mehanizma Ujedinjenih nacija, o našoj zemlji oslikavaju realno stanje u kojem se Crna Gora trenutno nalazi. U izvještaju se navodi da će Crna Gora nastaviti da u potpunosti sprovede reformu pravosuđa kako bi osigurala nezavisnost, integritet, odgovornost i nepristrasnost pravosuđa. U Građanskoj alijanski smatraju da se pred nama nalaze veliki izazovi na koje moramo adekvatno odgovoriti.

„U potpunosti se moraju sprovesti reforme u oblasti pravosuđa kako bi osigurala njegova nezavisnost. Osim izlaska iz v.d. stanja, kada je riječ o najvišim funkcijama u pravosuđu, te izbora članova Sudskog savjeta i sudije Ustavnog suda, neophodno je sprovesti temeljnije reforme između ostalog i kroz izmjenu zakonodavstva kojim se reguliše ova oblast“, saopšteno je iz Građanske alijanske za Portal RTCG.

Ocijenjeno je da borba protiv korupcije i organizovanog kriminala predstavlja veliki izazov.

„Da bi se postigao uspjeh u ovoj oblasti moraju se sprovesti reforme u pravosuđu, tako i u drugim institucijama“, smatraju u GA.

Dodaju da bez stvaranja jakih i nezavisnih institucija teško da možemo doći do konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije.

„Institucijama je potrebno dati i alate koje mogu da koriste u efikasnoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, a to se može postići adekvatnim izmjenama zakona i rješavanjem adrovskih i tehničkih problema sa kojima se institucije suočavaju“, navode iz GA.

Ukazali su da su mnoge teme na koje su u prethodnom periodu ukazivali spomenute su izvještaju, a tiču se jačanja zakonodavstva i politike protiv diskriminacije, kao i efikasne borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.

„U narednom periodu neophodno je uložiti dodatne napore u cilju poboljšanja rodne ravnopravnosti, između ostalog i kroz bolju zastupljenost žena u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti, pogotovo na rukovodećim pozicijama. Naravno, borba za rodnu ravnopravnost u Crnoj Gori mora biti mnogo šira i intezivnija i u drugim oblastima“, kazali su iz GA.

Kažu da se zaštita i unapređenje položaja ranjivih i marginalizovanih grupa mora definitivno naći u vrhu prioriteta svake vlasti.

„U cilju sprečavanja policijske torture konačno mora doći do djelotvornih istraga koje će, u slučaju da se utvrdi odgovornost policijskih službenika, rezultirati strozijim kažnjavanjem čime bi se demotivisali drugi da počine djelo torture. Do sada istrage nisu bile djelotvorne, a kaznena politika je bila isuviše blaga“, kazali su iz GA.

U Građanskoj alijansi smatraju i da bezbjednost novinara mora biti na većem nivou.

„Njihovim profesionalnim istraživačkim radom objelodanjeni su mnogi slučajevi koji su se krili od očiju javnosti, a koji su državu i građane koštale mnogo u finansijskom i svakom drugom smislu. Rad na prevenciji u svim ovim oblastima je veoma značajan jer se samo kažnjavanjem uvijek ne postiže svrha“, smatraju u GA.

Crna Gora je, kako kažu,  dobila određene pozitivne ocjene, što pozdravljamo, ali nije dobro da se jedan broj preporuka ponavlja od izvještaja do izvještaja.

„Građanska alijansa će i u narednom periodu biti partner institucija kada je riječ o sprovođenju reformi, ali isto tako i žestok kritičar kada za to postoji potreba“, saopšteno je iz GA.

Foto: GA

NIKŠIĆ PROGNOZA