Đeljošaj: Vlada da odloži popis za 30 dana i zamijeni rukovodstvo Monstata

Predsjednik popisne komisije opštine Tuzi Nik Đeljošaj zatražio je od Vlade da odloži popis za 30 dana kako bi mogao da bude održan po zakonu i bez diskriminacije.

Uprava za statistiku je opštinskoj komisiji Tuzi dostavila javni poziv i prijavu za popisivače za Popis stanovništva, a ujedno i odredila broj popisivača i instruktora.

Đeljošaj ukazuje da je dostavljeni materijal za javni poziv na crnogorskom, srpskom, bosanskom i hrvatskom jeziku.

„Materijal za javni poziv nije dostavljen i na preostalom službenom jeziku, albanskom jeziku“, istakao je on.

Dalje, kako kaže, nijesu dostavljeni, ali nijesu ni objavljeni popisni krugovi a koji su, navodi, veoma važni.

„Jer prema našim informacijama Opština Zeta je dostavila, a Uprava za statistiku prihvatila popisne krugove koji ulaze u Opštinu Tuzi. Glavni grad Podgorica, nije uopšte dostavilo popisne krugove i granica naselja, a Uprava za statistiku koristi podatke iz 2011. godine za Glavni grad, kada su Tuzi i Zeta bili dio Glavnog grada“, kazao je Đeljošaj.

Na insistiranje da se popisni krugovi prihvate po zakonu, da jedno naselje ne može biti u dvije katastarske opštine, Uprava za statistiku, ističe, nije reagovala i time je, navodi on, onemogućila da se popis izvrši u skaldu sa zakonom u opštini Tuzi.

„Opštinska popisna komisija na čijem sam čelu ne može da na zakonit način sprovede procedure za popis. Javni pozivi koji se objavljuju u našoj opštini moraju biti i na albanskom jeziku, u logo popisa naziva na latinici i ćirilici mora da stoji naziv i na albanskom jeziku i konačno, moramo znati gdje i kako su definisani statistički krugovi kako bismo znali gdje se radi popis“, poručio je Đeljošaj.

Prema njegovim riječima, rukovodioci u Upravi za statistiku ne pokazuju elementarno znanje kako bi se ovaj proces odvijao po standardima i zakonu, zato, kako kaže, Vlada mora hitno da reaguje, da odloži za 30 dana Popis, zamijeni rukovodstvo Uprave za statistiku Monstat sa stručnjacima koji znaju „i nemaju šovinističke pobude“.

„Zamislite kad državni organ, izradi logo popisa po izgledu na Njegoševu kapelu za koju se neko zalaže da je negdje nekad napravi, a koje me apsolutne ne tiče, ali popis je za sve građane Crne Gore, i onda šta očekivati od takvih glava. Ali sigurno i jasno da tamo gdje budem odlučivao, takve radnje i zamisli neću dozvoliti, a sa neznalicama je nekad i najlakše izaći na kraj. Tražimo hitnu reakciju Vlade kako bi se popis mogao ostvariti po zakonu i bez diskriminacije“, zaključio je Đeljošaj.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA