Đeljošaj: Ne borimo se za fotelje

Lider Albanskog foruma Nik Đeljošaj prokomentarisao je za Portal RTCG najnovije medijske spekulacije o ponudi za podjelu resora u budućoj vladi, ističući da oni nijesu foteljaška organizacija i „neka ministarstva preuzmu ‘pripravnici eksperti’ da nas spašavaju“.

„Trenutno sam u Ženevi, imam veoma, veoma važne sastanke u vezi investicija u energetski razvoj, o velikoj investiciji u Tuzima. Ne želim da komentarišem medijske spekulacije, pogotovo oko fotelja. Ostajem pri stavu, ako se prihvate naša programska opredjeljenja, podržaćemo Vladu bez funckija. Nijesmo mi foteljaška organizacija, imamo program i principe, jedino o tome pregovaramo, neka ministarstva preuzmu ‘eksperti pripravnici’ da nas spašavaju“, saopštio je Đeljošaj, predsjednik Albanske alternative i čelnik Opštine Tuzi. 

Prema nekim ranijim varijantama, mjesto potpredsjednika Vlade za regionalni razvoj trebalo je da pripadne Albanskom forumu. 

Šef države Jakov Milatović dao je mandat Milojku Spajiću prošle sedmice da sastavi Vladu, a nakon toga su počeli i zvanični pregovori. 

Shodno nekim varijantama, moguće je da buduću vladu podrži 56 poslanika – odnosno 24 iz Evrope sad, 13 iz saveza „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG), sedam iz Demokratske Crne Gore, deset iz stranaka manje brojnih naroda, i dva poslanika SNP-a. Takva vlada bi imala više nego snažnu podršku ali bi na taj način bila stvorena većina koja bi omogućila deblokadu pravosuđa i dogovor o ključnim pitanjima evropskih integracija Crne Gore.

Pominje se i opcija da PES, savez ZBCG, Demokrate i SNP formiraju novu većinu, a bili bi očajani podrškom tri poslanika iz albanskih stranaka. Takav scenario bi značio formiranje vlade koju bi podržalo 49 poslanika, što je i dovoljna većina da se pokrenu neke procedure za deblokadu pravosuđa i ubrzanje puta ka EU.

Tu je i opcija podrške 41 ili 43 ili 44 poslanika, gdje bi osnovu činili PES, Demokrate i stranke manje brojnih naroda.

U igri je i niz drugih opcija ali po mišljenju političkih analitičara sa kojima je razgovarao Portal RTCG, Crnoj Gori je potrebna stabilnost, a samim tim i što šira podrška novoj, 44. vladi, u državnom parlamentu.

Ranije danas, TV Vijesti je objavila da će Pokret Evropa sad koaliciji „Za budućnost Crne Gore“ u pregovorima o formiranju nove vlasti ponuditi potpredsjednička mjesta u Vladi i Skupštini i tri ministarstva – prosvjete, poljoprivrede i turizma, te većinu mjesta u upravnim odborima preduzeća i diplomatskim predstavništvima, koja će se birati politički. Pozivajući se na nezvanična saznanja, prenijeli su da će partijama bivšeg Demokratskog fronta biti ponuđeno mjesto potpredsjednika vlade za regionalni razvoj i kapitalne investicije, te 40 odsto diplomatskih predstavnika i članova upravnih odbora u državnim preduzećima, koji se biraju po političkom ključu.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA