Đeka: Uskoro obuke za korićenje novog softvera za digitalizaciju albanskog jezika

Saradnja između Crne Gore i Republike Kosovo je veoma dobra, te istu treba jačati posebno u oblasti turizma, obrazovanja i zajedničkih projekata u oblasti unapređenja manjinskih prava, poručeno je sa sastanka ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeke i zamjenika ministra za izbjeglice i povratak u Vladi Republike Kosovo Mevluda Sinani.

Đeka je kazao da je u prethodnom periodu urađeno dosta kada je u pitanju unapređenje prava manjinskih naroda, dodavši da je završena i digitalizacija albanskog jezika koja je bila prijeko potrebna, te da se uskoro očekuju obuke za korićenje ovog novog softvera.

Kako navode iz resornog ministarstva, sagovornici su razgovarali i o predstojećim popisima stanovništva u Crnoj Gori i Kosovu, a tom prilikom Đeka je kazao da je saglasan najavom da će se popis stanovništva u Crnoj Gori odložiti, te da očekuje da će se održati po svim evropskim standardima.

„Zamjenik ministra Sinani se zahvalio ministru Đeki na prilici da razgovaraju o unapređenju saradnje dva ministarstva, kao i da ga informiše o realizovanim projektima izgradnji i renoviranju kuća, poljoprivrednim subvencijama, Start-up-u, biznisu za učesnike itd“, navodi se u saopštenju Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Kako navode, zajednički je konstatovano da je ovo prvi korak za nastavak zajedničke saradnje kada je u pitanju podrška projektima u oblasti unapređenja prava manjinskih naroda.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Republike Kosovo u Crnoj Gori Arijana Žerka Hodža.

Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

NIKŠIĆ PROGNOZA