Đeka o principima za ulazak u Vladu: Kada pričamo o susjedima, mislimo i na Kosovo​

Veoma smo zadovoljni rezultatima izbora. Svi ciljevi koje smo zacrtali su ostvareni. Okupili smo najširu koaliciju stranaka, vodili smo pozitivnu kampanju, osvojili respektabilan broj glasova u praktično svim sredinama gdje žive Albanci, najjača smo lista u Ulcinju, koji je političko, ekonomsko i kulturno središte našeg naroda u ovoj državi, kazao je za „Dan“ Fatmir Đeka, ministar ljudskih i manjinskih prava i predsjednik Demokratske partije.

Iz Albanske alijanse, koja je osvojila jedan mandat, odmah nakon izbora je saopšteno da su spremni da pregovaraju sa partijama koje su za evropske integracije, u programu imaju ekonomski napredak države i poboljšanje statusa Albanaca.

Đeka kaže da su imali neke neformalne susrete sa pobjednicima izbora.

– Tek očekujemo zvanične pozive i razgovore na konkretnoj političkoj platformi i jasnim principima. Što se nas tiče, to znači snažno evroatlantsko opredjeljenje Crne Gore, održavanje odličnih odnosa sa svim susjedima, uključujući i Republiku Kosovo, vladavina prava i decentralizacija vlasti. Vlada mora biti inkluzivna – naveo je Đeka.

Kako dodaje, to su njihovi principi, ali oni ne određuju ko će biti dio nove izvršne vlasti.

– Znamo samo da ona mora biti sastavljena u razumnom roku, što je stav i naših međunarodnih partnera – istakao je Đeka.

Pokret Evropa sad osvojio je 25,55 odsto glasova, odnosno 24 mandata na vanrednim izborima održanim 11. juna, a koalicija „Zajedno“, okupljena oko DPS-a, 23,26 odsto, ili 21 mandat, pokazuju privremeni rezultati Državne izborne komisije (DIK).

Rezultati koje je DIK utvrdila na sjednici u Podgorici pokazuju i da je koalicija „Za budućnost Crne Gore“ osvojila 14,76 odsto glasova, odnosno 13 mandata, koalicija Demokrata i GP URA 12,5 odsto, ili 11 mandata, a BS 7,09 odsto glasova, odnosno šest mandata.

Koalicija SNP-a i Demosa dobila je 3,13 odsto glasova i imaće dva poslanička mjesta.

Albanski forum je osvojio dva mandata sa 1,88 odsto glasova, a Albanska alijansa, sa osvojenih 1,50 odsto glasova, i HGI, sa 0,74 odsto podrške birača, po jedan.

Manjine treba da budu dio Vlade

Bošnjačka stranka (BS), dvije albanske koalicije i Hrvatska građanska inicijativa osvojile su na vanrednim parlamentarnim izborima 1o mandata, što je najviše nakon referenduma. Iako zvanični pregovori o formiranju izvršne vlasti nisu počeli, partije manjinskih naroda poručuju da su spremne da o formiranju nove vlade razgovaraju sa svima koji će nastaviti proces EU integracija. Takođe, predstavnici skoro svih koalicija nakon izbora su saopštile da manjine treba da budu dio izvršne vlasti. Ipak, tek nakon konstituisanja Skupštine počeće zvanični pregovori o tome.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA