Đeka-Grubišić: Vlada će ubrzati ispunjenje obaveza na evropskom putu

Vlada Crne Gore odlučna je u namjeri da ubrza realizaciju obaveza na svom evropskom putu i s tim u vezi visoko cijeni podršku Republike Hrvatske u tom procesu, saopštio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

Ministar je to kazao tokom sastanka sa Nj.E. Veselkom Grubišićem, ambasadorom Republike Hrvatske u Crnoj Gori.

„On je informisao o preduzetim koracima u cilju reaktiviranja međuvladinog Mješovitog odbora (MMO) za sprovođenje Sporazuma između Crne Gore i Republike Hrvatske o zaštiti prava crnogorske manjine u Republici Hrvatskoj i hrvatske manjine u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava, kako je kazao Đeka, koordiniraće formiranjem pa i radom crnogorskog dijela međuvladinog Mješovitog odbora.

Ambasador Grubišić čestitao je ministru Đeki novi mandat i istakao da je 44. Saziv Vlade Crne Gore na početku svog rada uspješno riješio određene izazove.

„Ambasador je poručio da je saradnju u oblasti zaštite i unapređenja prava manjinskih naroda potrebno ojačati, u smislu izmjena i dopuna zakonskih propisa koji regulišu pitanja koja su manjinskim narodima od vitalnog značaja, posebno u dijelu funkcionisanja njihovih nacionalnih savjeta koji njeguju jezičke i kulturne vrijednosti manjinskih naroda u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Kako navode iz Ministarstva, sagovornici su saglasni da postoje brojne mogućnosti saradnje između Crne Gore i Hrvatske u oblasti unapređenja ljudskih i manjinskih prava, te da će MMO biti u nastavku značajna karika unapređenja bilateralne saradnje.

Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents