„Direktore nećemo birati po političkom ključu“

Premijer Milojko Spajić je kazao da time što su predstavnici nove Vlade napravili prvu posjetu Pljevljima poslali su jak signal da žele jaka Pljevlja. Kako je kazao dugo vremena ova opština je bila van pažnje centralne vlasti, ali ta vremena su prošla. Komentarišući izbor novog direktora u Rudniku uglja kazao je da je Odbor direktora uradio svoj posao i da ubuduće što se tiče 44. Vlade neće se birati direktori po političkom ključu.

„Ovdje smo da napravimo rezultat i za Pljevlja i za Crnu Goru. Mislimo da nema takmičenja između Podgorice i Pljevalja, nego da možemo zajedno da radimo i da zajedno profitiramo od svih projekata koje planiramo u budućnosti. Danas smo imali prezentaciju u Rudniku uglja i u Termoelektrani, odnosno elektroprivredi. Dobili smo informaciju o budućim projektima, zadovoljni smo sa projektima koje su nam izložili. Međutim, dodali smo još par zadataka i još par projekata koje očekujemo u budućnosti, tako da jedva čekamo da vidimo neka nova Pljevlja“, kazao je Spajić.

Govoreno je o toplifikaciji i ekološkoj rekonstrukciji i o dinamici tih projekata.

„U Rudniku uglja smo govorili o projektu izmještanja Čehotine, za šta će dobiti podršku Vlade. Rudnik ima jednu vrstu problema trenutno oko cijene uglja. Tu ćemo kao Vlada pomoći da se taj problem sa Elektroprivredom zajednički riješi. Imamo i par ideja što se tiče novih postrojenja i cementare i krečane, kao i ŠIK Velimir Jakić. Ne bih otkrivao te projekte, dok ih ne predstavimo sve kao jedan paket, kazao je Spajić.

Što se tiče toplifikacije i rokova za taj višedecenijski projekat, premijer je kazao, da su razmatrali dvije opcije.

 (Foto: TVCG)

„Da se toplifikacija završi do kraja 2024. godine, međutim, onda ne bismo mogli da neke dodatne radove, koji su u planu, ispunimo. I ti dodatni radovi dodatno smanjuju emisiju gasova i dodatno smanjuju zagađenje i povećavaju efikasnost i rentabilnost Termoelektrane, tako da je negdje odluka bila da se do kraja 2025. završi i rekonstrukcija i toplifikacija, dobrim dijelom.

Odgobvarajući na pitanje o izboru novog direktora u Rudniku uglja i protestima koji su zbog toga organizovani, Spajić je kazao da je Bord direktora izabrao direktora i da je sve odraženo po zakonu.

„Mi kao centralna vlast nećemo se miješati u taj dio. Kao što smo negdje najavljivali, 44. Vlada će insistirati na svim osnovama da se izvršni direktori uvijek biraju isključivo ne po političkom ključu, nego po ključu kvalifikacija, tako da ćemo očekivati od svakog borda direktora da isključivo profesionalce postavljaju kao izvršne direktore“, kazao je Spajić.

Foto: TVCG

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA