“Diplomatski gaf Anušića, arbitraža moguća uz našu saglasnost”

Nedavno odbijanje ministra odbrane Hrvatske Ivana Anušića da se sastane sa kolegom – ministrom odbrane Crne Gore Draganom Krapovićem ozbiljan je diplomatski gaf i zahtijevao je adekvatan odgovor crnogorskih zvaničnika, kazao bivši diplomata Miodrag Lekić u emisiji „Okrugli sto – Parlament u studiju“ na TVCG. Poslanica GP URA Ana Novaković Đurović ne vjeruje da će Hrvatska blokirati evropski put Crne Gore zbog neriješenih pitanja, za koje optužuje obje strane, dok nekadašnji ministar pravde Vladimir Leposavić smatra da je neprimjereno da ministar odbrane Hrvatske traži da se nešto vrati budući da je, kako kaže, brod Jadran je apsolutno crnogorsko vlasništvo.

„Na Vaše konkretno pitanje da li je uobičajeno da ministar iz druge zemlje u zemlji gde je ugošćen bira sa kojim ministrom hoće da razgovara, a sa kojim neće, i ništa manje nego neće sa kolegom svojim, je ozbiljan diplomatski gaf, najblaže rečeno. Taj gaf je zahtijevao adekvatan odgovor, po mom mišljenju, i od domaćina. Sve u ovom duhu saradnje, dijaloga, da razgovaramo itd. ali sa elementarnim dostojanstvom, da to ne može, to nije praksa. To nije praksa u svijetu i u istoriji“, ocijenio je Lekić. 

Novaković Đurović vjeruje da je do dogovora i rješavanja spornih pitanja moguće doći i ne misli da bi Hrvatska blokirala evropski put Crne Gore.

„To ne znači da će se Hrvatska, što je očigledno posebno posljednjih dana, odustati od insistiranja na rješavanju nekih pitanja, ali zaista mislim da je negdje jednako važno i fer podsjetiti da u ovom našem evropskom putu i procesu evropske integracije, mi smo upravo od Hrvatske imali izuzetno veliku pomoć i podršku“, istakla je ona u emisiji „Okrugli sto“.

Kad imate bilateralni spor, smatra poslanica GP URA, krivica je obično na obje strane.

Leposavić je prokomentarisao spoljnopolitičko ili diplomatsko ponašanje državnih organa Hrvatske:

„Oni pokušavaju i, nažalost, i uspijevaju da nastupaju prema Crnoj Gori sa jedne pozicije supremacije, gdje, kao što ste mogli da vidite i gledaoci su mogli vaši da čuju, ne samo posljednjih dana nego inače, govori se o tom zahtjevu da se nešto vrati, dakle što prejudicira  da je u pitanju vlasništvo Hrvatske. Školski brod Jadran, takođe se na jedan imperativan način ili sa jednim tonom koji nije nikako u duhu dobrih diplomatskih odnosa i uopšte dobre diplomatske prakse govori i ovoj tabli u Morinju i drugim pitanjima.“

To, dodaje Leposavić, nije dobro.

„Mislim da tu bez obzira na iskustvo koje imaju pokazuju jednu dozu neprofesionalnosti državnih organa Hrvatske, zato što izlaze iz elementarnog diplomatskog bontona“, ocijenio je za TVCG.

Foto: Screenshot TVCG

NIKŠIĆ PROGNOZA