DIK: Ni u kom slučaju ne treba dovesti u pitanje regularnost održavanja parlamentarnih izbora

Državna izborna komisija (DIK) je, povodom zakazivanja sjednice Skupštine Opštine Zeta na izborni dan, ukazala da ni u kom slučaju ne treba dovesti u pitanje regularnost održavanja izbora koji su zakazani za 11. jun.

DIK je na današnjoj sjednici razmatrala dopis predsjednika Opštine Zeta Mihaila Asanovića u kojem je navedeno da je predsjednik SO Zeta Luka Krstović zakazao redovnu sjednicu SO za 11. jun, istog dana kada se održavaju parlamentarni izbori sa početkom u 20 sati, u velikoj sali KIC Zeta.

U dopisu Asanovića se navodi da se u zgradi Opštine Zeta u kojoj bi se održala sjednica, nalaze dva biračka mjesta, jedno u holu velike sale koji se koristi kao ulaz u salu za održavanje sjednica zbog čega je zamolio DIK za izjašnjenje da li je održavanje sjednice Skupštine istog dana u istoj zgradi moguće.

DIK je u odgovoru Asanoviću, u koji „Vijesti“ imaju uvid, ukazao na više propisa kojima su regulisani pravila i mjere, kao i tajnost glasanja i, prema kojima je zabranjeno zadržavanje na biračkom mjestu svih koji nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora.

Podsjećaju na Zakon o izboru odbornika i poslanika kojim je propisano da se biračka mjesta otvaraju u sedam sati ujutro, a zatvaraju u 20 sati, ali i da se biračima koji su se zatekli na biračkom mjestu omugućava da glasaju.

DIK ukazuje na član 72 tog zakona, kojim je propisano da se zbog povrede pravila sadržanih u tom članu može podnijeti prigovor opštinskoj izbornoj komisiji, koja odlučuje da li će se glasanje na to biračkom mjestu ponoviti.

Iz DIK-a su naveli da iz svega proizilazi da se izborni dan ne završava u 20 sati, kada se zatvaraju biračka mjesta te da je potrebno primijeniti zakonske i podzakonske odredbe kako bi se omogućilo nesmetano ostvarivanje biračkog prava koje je garantovano Ustavom i zakonom, te ni u kom slučaju ne dovesti u pitanje regularnost održavanja izbora.

Izvor, foto: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA