„Desnica jača u Crnoj Gori, fašizam revitalizovan“

U susret 13. julu, Danu državnosti, na Cetinju su ugledni intelektualci našeg društva zajedno s predsjednikom države otvorili diskusiju o pokušajima revizionizma istorije ali i o antifašizmu, tekovini koju kako su kazali, često zaboravljamo.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je revizionizam ideja koja se opravdano suprostavljane toleranciji kojoj svakodnevno svjedočimo, neprihvatanju različitosti i želji pojedinaca da svoj stav plasiraju kao jedini ispravan.

„Pokušaje revizionizma vidim kao napad naono što bi danas trebali da budemo vođeni idealima predaka“, naveo je on. 

Takvih pokušaja je sve više i nerijetko prelaze i u radikalizam, smatraju u udruženju Stega, dok u nevladinom sektoru revizionizam uglavnom pripisuju politici i partijama.

Kako je kazao Branislav Radulović, udruženje STEGA smatra jasno prepoznaju opasnost od narastajućeg revizionizma, minimiziranja partizanskog i afirmacije kvislinških pokreta.

„Tu je i latentne etno-federalizacije države, kulturna devestacija, obrazovna zapuštenost i dominirajući populizam“, ocijenio je on. 

Prema riječima Daliborke Uljarević, izvršne direktorke Centra za građansko obrazovanje, nenaučni istorijski revizionizam, koji je politički, partijski i ideološki obojen je danas u uzletu.

„Ima za cilj obračun sa svim idelogijama koje smatraju da ih ugrožavaju“, kazala je ona. 

Istoričar Adnan Prekić smatra da je fikcija da je naše društvo prozapadno, te da je fašizam kod nas relativizovan.

On, kao i profesorica Nikoleta Đukanović prepozaje jačanje desnice u našoj zemlji.

„Imamo nejasan, rekao bih fluidan odnos prema fašizmu koji je često na granici relativizacije, a često u funkciji onoga što nazivamo istorijski revizionizam. To je razlog za zabrinutost, jer je relativizacija uvijek početak sukoba. Istorija je puna tih primjera“, kazao je Prekić.

Profesorica na UDG-u Nikoleta Đukanović konstatuje da je krajnje desna scena u konstantnom ideološkom pokretu.

„To je poebno izraženo na prostorima sa jakom političkom polarizacijom“, ocijenjuje ona. 

Predsjednik države, koji je organizovao skup, poručio je da je svaki nacionalizam loš, bez obzira na predznak, i da je jedino dobar ustavni patriotizam.

Skupu u Vladinom domu prisustvovalo je 14 intelektualaca, među kojima su profesori, bivši ministri i predstavnici nevladinog sektora.

Foto: Screenshot/RTCG

NAJNOVIJE

NIKŠIĆ PROGNOZA