Demokrate: Crnom Gorom vlada hipokrizija, glavni predstavnici iz DPS-SD

Definitivno da hipokrizija danas vlada Crnom Gorom, a glavni predstavnici dolaze upravo iz DPS – SD, kazali su iz Demokratske Crne Gore.

– Skandalozno pitanje Branislava Nenezića i njegovog kaolicionih partnera Nikole Rakočevića upućeno premijeru Spajiću, na osnovu kojeg saznajemo da koalicija DPS-SD smatra da suverenitet Crne Gore treba pokloniti drugoj državi, koja treba da odlučuje o našoj kadrovskoj politici, vrhunac je servilnog odnosa i političkog besmisla partija i poslanika koji su potpuno izgubili svoj politički kompas. Zamislite logiku da jedna država kaže – Izvinite, mi nemamo kičmu, nas ne interesuje volja naših građana i poslanika, već je dovoljno da dio neke Vlade Hrvatske, Srbije, ili na primjer Mađarske, Slovačke ili bilo koje druge zemlje kaže pravdajući to svojim diskrecionim pravom za koje nije potrebno objašnjenje, da neki zvaničnik nije kod njih dobrodošao i da se mi odmah poklonimo i uzvatimo – ne brinite, vaša volja je za nas zapovijest, odmah ćemo svakog razriješiti. To je logika onih politika i sistema koji su navikli na sluganski i podanički pristup, a nema centra moći i ideologije kojoj nijesu služili – saopštile su Demokrate.

Kako su istakli, u trenutku kada ovi „moralni čistunci“ doživljavaju pravu malu ekstazu zbog političkih odluka drugih država, pokušavajući pritom da se od takvih političkih odluka okoriste i pridobiju koji glas više, smatramo neophodnim osvrnuti se na prošlost ovih političkih struktura i podsjetiti javnost na niz afera i kontroverzi koje su pratile ovu servilnu političku koaliciju.

– Danas, kada Socijaldemokrate i DPS upućuju kritike i moralne osude prema aktuelnoj vlasti, ne možemo, a da na samom početku ne istaknemo prošli režim kojeg su konstituisali i stvarali, a sa kojim su suverinitet Crne Gore poklanjali kriminalnim narko kartelima koji su po optužbama nadležnih pravosudnih organa upravljali ključnim državnim polugama – ističu Demokrate.

A ovo, kako su istakli, ne kažu slučajno i bez agumenata.

– Tokom decenijske vladavine DPS-SD je aktivno i servilno podržavao i stvarao sve one koje su doprinijele rastu kriminala i korupcije u zemlji. Učestvovali su u brojnim koalicijama, čime su de fakto „držali kesu“ saradnicima kriminalnih klanova i kriminaknim klanovima, a za uzvrat dobijali privilegije i pozicije koje su koristili za lično bogaćenje o čemu svjedoče na desetine teških kriminalno korupcionaških afera koji su vječna ljaga na obrazu Crne Gore. Tu čak ne uzimamo u obzir dalju prošlost i na primjer poslovanje i rukovođenje javnim servisom i drugim institucijama onih u čijim kućama su pronalaženi notesi Duška Kneževića – navode Demokrate.

Podsjećaju da je tokom mandata Ivana Brajovića kao ministra unutrašnjih poslova Crne Gore od 2009. do 2012. godine, nekoliko afera i kontroverzi vezanih za Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) izašlo je u javnost, a u neke od njih su bila uključena i konkretna imena visokih službenika, kao što su afera „Listing“, afera „Snimak“, afera „Montenegrobonus“ kao i kontroverze oko nabavke opreme. Ove afere, kako su naveli, reflektovale su ozbiljne izazove s kojima se MUP suočavao tokom Brajovićevog mandata, uključujući unutrašnje nezakonite aktivnosti, korupciju, i kritike zbog načina upravljanja bezbjednosnim pitanjima u zemlji.

– Bivši lider Ivan Brajović je u slučaju „Limenka“ 2011. godine kada je bio ministar unutrašnjih poslova sa tadašnjim šefom policije Veselinom Veljovićem omogućio bratu Mila Đukanovića Acu Đukanoviću da stekne višemilionsku korist na štetu budžeta Crne Gore. Zbog namjernog i namještenig propusta Brajovića i ekipe građani su morali da plate 10,5 miliona eura odštete Đukanoviću jer mu država nije iselila zgradu u centru Podgorice, čije je zemljište kupio – kazale su Demokrate.

Takođe su navelu aferu „Ramada“ iz 2016. koja je bila malo skromnija po pitanju finansijske štete po Crnu Goru, ali je pokazala pravo lice ove političke skupine.

– Tada je državnim novcem plaćan partijski skup SD-a, zbog čega je na tri mjeseca zatvora, a uslovno na dvije godine, nakon lažnog svjedočenja više funkcionera SD-a, osuđen tadašnji direktor Direkcije za željeznicu Nebojša Obradović iz SD-a, za kojeg se kasnije utvrdilo da je državnim novcem plaćao i saobraćajne prekršaje, privatne ručkove i farbanje službenog vozila koje, navodno, nikada nije havarisano.

Ali da se vratimo još malo na počasnog predsjednika Brajovića, koji je državu i njene građane koštao čak 250 miliona eura. I to ne kažemo mi već njihovi aktuelni koalicioni partneri iz SDP-a, koji dodaju da nas je uz „Limenku“ i „Ramadu“ upravo toliko koštalo Brajovićevo „znanje“ za petlju i Montenegroerlajnza – navode Demokrate.

Ističu da je ovaj Socijaldemokrata dok je bio na čelu Ministarstva saobraćaja, u ugovoru o gradnji autoputa Bar-Boljare zaboravio petlju „Smokovac“ i na taj način napravio višemilionsku štetu po budžet. Za vrijeme njegovog mandata rasparčana je i privatizovana Luka Bar, dok je Barska Plovidba otišla u minus i doživjela krah.

– Brajović je fingirao i prodaju zemljišta u Danilovgradu od koje je, kako se sumnja, zaradio 150.000 eura, a ostaju i tvrdnje da mu je Duško Knežević otpisao dug od najmanje 50.000 eura sa rivolving kartice u Atlas banci – kazale su Demokrate.

Pored Brajovića, naveli su i da je akuelni predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović predvodnik afere „Stanovi“ gdje je upravo sa Brajovićem osumnjičen za produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja, za koje je propisana kazna zatvora do 12 godina. Šehović je, navode Demokrate, postao vlasnik stana i garaže od oko 170.000 eura za 68.000 eura. On je kao ministar za vrijeme svog mandata na reprezentaciju utrošio čak 700 hiljada eura, što dovoljno govori o skromnosti ove grupe političara i pojedinaca.

Kako su istakli, za pominjanje afera koje su predvodili Dragan Kovačević, Vujica Lazović, Elvir Klica, Kenan Hrapović, funkcioneri DPS-a i drugi biće prostora u nekom od naših sljedećih obraćanja.

– Uzevši u obzir sve ove afere, brojnost i obim, kao i nebrojene kontroverze koje su pratile SD-DPS u prošlosti, moralne kritike upućene parlamentarnoj većini i potpredsjedniku Vlade Aleksi Bečiću su ne samo neosnovane već i duboko licemjerne.

Naročito kada dolaze od onih koji bi izgleda državu Crnu Goru i njenu suverenost prodali ni manje ni više, nego za šaku glasova.

Pozivamo Socijaldemokrate i DPS naročito poslanike Nenezića i Rakočevića da se prvo suoče s vlastitim greškama i odgovornostima prije nego što krenu sa kritikama na račun drugih. Kao što ga i pozivamo da kaže koji je to funkcioner koji je uzeo stan od građana Crne Gore za nulu eura, a koji ga danas izdaje za rentu od 1.300?

Dok ćemo u narednim obraćanjima se pozabaviti novima aferama u kojima su učestvovali određeni funkcioneri po jasno definisanoj kriminalnoj šemi – saopštili su iz Demokratske Crne Gore.

Foto: Demokratska Crna Gora

NIKŠIĆ PROGNOZA