Demokratama druga šansa za predsjednika SO Zeta

Odbornici koalicije okupljene oko bivšeg Demokratskog fronta, koji traže smjenu predsjednika Skupštine opštine Zeta Luke Krstovića, funkcionera Demokrata, kaže da ne odustaju od koalicione vlasti. Oni predlažu da Demokrate daju novog predsjednika parlamenta.

U zahtjevu za sazivanje sjednice parlamenta radi donošenja odluke o razrješenju predsjednika Skupštine kao glavni razlog je navedeno Krstovićevo postupanje po predlogu koalicije oko DF-a za donošenje deklaracije o suspenziji odluke o priznanju Kosova.

Kako je kazao Vesko Rašović, odbornik DNP-a, Krstović ima rok od 15 dana da zakaže sjednicu na kojoj će biti razmatrana njegova smjena.

– Čekamo 15 dana, koliko je rok od dana podnošenja inicijative, da zakaže sjednicu. Ukoliko to ne učini, mi imamo rok od 15 dana da to uradimo. Zahtjev za sazivanje sjednice predali smo 12. maja. Krstović je bio dužan da do 26. maja zakaže sjednicu. Međutim, on je zakazao 27. maja što znači da je prekoračio rok iako tvrdi da nije – kaže Rašović.

Rašović očekuje da će Krstović zakazati sjednicu, jer mora poštovati rokove.

– Mi imamo ponudu za Demokrate da predlože novog kandidata, jer smo im dali mjesto bez uslovljavanja. Imamo poštenu ponudu za njih i nema razloga da je ne prihvate. Krstović se nije pokazao kao neko ko poštuje zakon i dogovor. Nama nije bitno kako će da se izjasne, ali njima očigledno jeste. Ako ne predlože nekoga svoga mi imamo alternativu, jer SO mora da funkcioniše. Nije mogao da zakaže sjednicu u nedjelju, 11. juna u 20 časova, a u zgradi Opštine su dva biračka mjesta. Kada smo imali sastanak predsjednika klubova odbornika sa predsjednikom SO nijesmo uskladili ni termin ni način rada. Svjesno je Krstović prihvatio da bude smijenjen – kaže Rašović.

Da li će zakazati sjednicu juče nijesmo uspjeli da saznamo od Luke Krstovića. On nije odgovarao na telefonske pozive i poruke. Potpredsjednik SO Zeta Novica Pejović, funkcioner Demokrata, nije odgovorio na pitanje da li će biti zakazana sjednica na kojoj će se razmatrati inicijativa za smjenu Krstovića.

– Kao i u dosadašnjem periodu od strane Demokrata Zeta će sve biti urađeno po zakonu. Na odluke drugih partija nemam komentar – kaže Pejović.

Odbornik Prave Crne Gore Svetozar Ulićević rekao je da je Krstović zakazao sjednicu na dan izbora na svega 20 metara od biračkog mjesta.

– Vjerovatno je i to imao u vidu i znao da se sjednica neće održati. Od prvog dana odbor Prave je bio za to da svi koji smo bili protiv DPS-a budu činioci vlasti. Ostaje da se vidi da li će zakazati sjednicu – rekao je Ulićević.

Nikola Rajović, koji je napustio klub Demokrata i prešao u nezavisne odbornike ponovio je da će njegovo sledeće obraćanje biti na sjednici Skupštine, te da prije toga neće davati nikakve izjave. Aleksandar Kojičić, odbornik PzP-a, juče nije odgovarao na telefonske pozive.

SNP neće da se miješa

Predsjednica OO SNP Zeta Slađana Kaluđerović kazala je da njihova partija po pitanju Kosova i Metohije od starta ima jasan i dosljedan stav, a to je da je Kosovo sastavni dio Srbije.

– Kada je u pitanju pozicija SNP, povodom Deklaracije o poništenju priznanja Kosova, nema ništa sporno. Međutim, nije takva situacija kada su, u odnosu na Deklaraciju, u pitanju odnosi kako između ostalih koalicionih partnera, tako i unutar samih partija konstituenata vlasti u Zeti. Mi se ne miješamo u međusobne odnose drugih stranaka, niti u unutarpartijska dešavanja bilo kog političkog subjekta. Tako ćemo i ovog puta ostaviti njima da sami rješavaju svoje sporove – kaže Kaluđerović.

Izvor, foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA