Delić: Samo zajednički možemo da oživimo naš Mojkovac

Prethodna godina za rukovodstvo Opštine Mojkovac, ali i sve građane, bila je izuzetno uspješna. Ovakave ocjene temelje se na osnovu realizovanih projekata koji su u znatnoj mjeri doprinijeli unapređenju kvaliteta života građana Mojkovca, kaže u razgovoru za „Dan“ Vesko Delić, predsjednik Opštine Mojkovac.

On ističe da su vrata njegovog kabineta, ali i vrata svih rukovodilaca opštinskih službi otvorena za sve građane Mojkovca, da su tu da saslušaju njihove probleme i da se trude da zajednički iznađu najbolja rješenja.

– Sjajna saradnja trenutne skupštinske većine dala je dobre rezultate, čime smo opravdali povjerenje građana. Podjele, sukobi i sve ono što je kočilo razvoj Mojkovca već dvije godine je iza nas. Svjesni da samo zajednički možemo da oživimo naš grad nastavljamo da radimo ruku pod ruku kao jedno za dobrobit i za budućnost Mojkovca. Naravno, želimo da sa Vladom Crne Gore i resornim ministrima u narednom periodu ostvarimo što bolju saradnju kako bi Mojkovac konačno bio grad iz koga se više neće odlaziti – poručio je Delić.

On ističe da je lokalna upava tokom prošle godiene oko 800.000 eura uložila u putnu infrastrukturu.

– Asfaltirali smo više putnih pravaca u seoskom području, započeti su radovi na nekoliko dionica koji će biti gotovi do kraja ove godine. Preko 200.000 eura uloženo je za izgradnju dvosmjerne saobraćajnice u ulici Oslobodilačkih ratova. Planiramo da i u ovoj godini za izgradnju i popravku putne infrastrukture iz budžeta izdvojimo značajna sredstva. Dodatnim zalaganjem uspjeli smo da u državnom budžetu obezbijedimo sredstva od 1,3 miliona za asfaltiranje puta do Crkve Ružice na Sinjajevini, kao i dodatnih 350.000 eura za povezivanje Štitarice preko Preprana sa Podbišćem, kao i Lazine sa Lepencem preko Uroševine. Tako ćemo uz skijalište koje otvara planinu Bjelasicu, završetkom asfaltiranja do crkve u prošćenskim Žarima, koje otvara Prošćenske planine, ovim radovima otvoriti Sinjajevinu, i za sve tri planine imati trasiran put ka boljoj poljoprivrednoj i turističkoj valorizaciji Mojkovca – ističe Delić.

On naglašava da lokalna uprava teži ravnomjernom razvoju svih djelova grada i seoskih mjesnih zajednica uz uvažavanje predloga sugrađana. Kaže da nijesu izostali ni radovi na izgradnji kanalizacione, fekalne i vodovodne mreže. Kao posebno značajan projekt, koji je u fazi realizacije, ističe sanaciju privremene deponije na obali Tare, čime će se, kako kaže, trajno zaštititi rijeka, a Mojkovac dobiti ljepši izgled.

– Kad govorim o izgledu grada želio bih da istaknem da će preko milion eura biti uloženo u rekonstrukciju gradskog trga. Trenutno je projekat u fazi revizije, a na proljeće očekujemo da se otpočne s radovima. Predano smo radili na projektu skijališta sa mojkovačke strane Bjelasice. U protekloj godini završena je dionica puta Mojkovac – Vragodo, trenutno se radi i projekat vodovoda na Žarskom, a Uprava za saobraćaj rapisaće novi tender za izgradnju mosta na Tari koji će spojiti magistralni put Mojkovac – Kolašin sa budućim ski-centrom. Plan je da Mojkovac uskoro dobije ski- centar koji će unaprijediti razvoj turizma ne samo Mojkovca nego čitavog sjevera Crne Gore – kaže Delić.

U planu izrada replike srednjovjekovnog Brskova

– Kada je riječ o razvoju turizma, želio bih da najavim da je u toku priprema dokumentacije za raspisivanje međunarodnog konkursa za idejno rješenje replike srednjovjekovnog Brskova. Osim toga, kroz izgadnju muzeja želimo da ispričamo jednu priču koja će upečatljivo govoriti o rudarstvu u našem kraju. To će biti interesantno turistima i brojnim posjetiocima, ali ćemo i na taj način sačuvati uspomenu na rudarski identitet nekadašnjeg Mojkovca – najavljuje Delić.

Kaže da su značajna sredstva uložena u sport i sportsku infrastrukturu, da je lokalna uprava bila podrška brojnim kulturnim stvaraocima i manifestacijama. Uvećali su i finansijska sredstva za studentske stipendije, obezbijedili besplatan pribor učenicima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. U cilju povećanja nataliteta i snažnije podrške sugrađanima u traženju novih šansi za roditeljstvo, Opština je izdvajala sredstva i za sufinansiranje medicinski potpomognute oplodnje.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA