Danilović: Osuđujem napad na Erakovića

Svaka konkretna svinjarija ima svog počinioca, a oni koju osudu nečijeg šovinizma iskoriste da tome pridaju i kakvu kolektivnu notu podjednako prezirem, kazao je lider Ujedinjene Goran Danilović.

„Da! Osuđujem objavu izvjesnog Ostojića i pozdravljam reagovanje državnih organa u njegovom slučaju jer se mržnjom prema drugome, u konkretnom slučaju Bošnjacima i Islamu uopšte, ne radi ništa drugo nego iz neznavenih usta sije smutnja za koju mora da se odgovora. Očigledno, zapušten čovjek, nije dovoljno naučio, pročitao ili se ikada trudio da bude na visini one svetačke: “ Budimo uvijek ljudi, nikad neljudi“! Dodatno, strašno je  što  mrzitelje imamo na javnim funkcijama“, kazao je Danilović.

Kako je kazao Danilović, Ostojić je ovako nešto mogao izricati samo u svoje ime, a kako je rekao, političke protuve koje to i tome slično odmah povežu sa 30. avgustom i nekim kao „kolektivnim pokretom“ mržnje morale bi da ćute i stide se sjemena koje su dvije i po decenije bacali na, za nesreću i progone  plodnu zemlju.

„Osuđujem i jučerašnji verbalni napad na potpredsjednika DPS-a Jevta Erakovića. Moramo prestati da se sačekujemo po benzinskim pumpama, marketima i trotoarima kako bismo se verbalno, za početak, razračunali sa neistomišljenicima. Podjednaku osudu zaslužuje i hor funkcionera DPS-a koji su potom, jedan za drugim, krenuli u paljbu navodne odbrane Erakovića, a u svakom saopštenju je ključalo od povezivanja sa nekim opštim stanjem i „pobjednicima“ koji su ugrozili građanske vrijednosti i mir u Crnoj Gori. „Ugroženi DPS“ i njegovi „progonjeni“ funcioneri  „pojave“ su u koje zdrav razum nakon svega teško može povjerovati“, dodao je Dnilović.

Kako je naveo lider Ujedinjene, neće se zaboraviti ko je ovdje progonjen, a ko je bio nečovječni progonitelj.

„Za dvije decenije bavljenja politikom doživio sam razne verbalne napade; prijetnje, užasna skandiranja po  dvije ili tri njuške na javnim mjestima, poruke na društvenim mrežama sa lažnih i pravih profila, a od nekih se ježila koža i ključala krv, ali nikada nisam rekao da je to napad na mene napad na srpstvo ili na univerzalne vrijednosti. Nisam ništa od toga nikad prijavio, a samo jednom, za toliko opozicionih godina, prijavio sam jednu direktnu prijetnju jer se čovjek osmjelio da me prijeteći pozove na privatni broj zbog teksta koji mu se nije dopao. „Objasnio“ mi je  da će me slomiti tu ispred zgrade jer zna gdje živim,  i ja i porodica. Kada smo se sreli na sudu bilo mi je žao tog mučenika i nesrećnika koji je sa svojim kukavičlukom sam sebi bio najveća kazna“, kazao je Danilović u saopštenju.

Danilović je kazao da ranije niko nikada nije osuđivao progon političkih istomišljenika kada su se slične stvari dešavale iz suprotnog tabora.

„Kakav god bio sadržaj verbalnog, ali ga kao političara i ljekara podsjećam da on i oni koji su juče udarili na sva zvona, nikada za dvije decenije, nije i nisu podigli glas protesta kada su režimski izvršioci hapsili i progonili po političkim nalozima čak i one koji bi napisali na fb profilu da je neko „prdnjava“. Posijati zlo pa zakukati kad se pojavi i pred tvojim vratima je licemjerje bez poređenja“, dodao je Danilović.

Iako je Eraković godinama uredno ćutao, kako je kazao Danilović, jzatražio je da se osudi svaki neprimjereni verbalizam jer se zlu mora stati na kraj tako što će svi morati da biraju i riječi i postupke. Eraković je vjerovao da je patriotizam kada su njegovi šefovi obećavali traktorijadu neposlušnima i govorili da će im biti usko pobijedi li se na izborima. Zdrav čovjek morao bi se ograditi od takvih i onih brutalnijijih prijetnji koje bi, da se Eraković pitao, bile spovedene  u djelo, dodao je on.

„Ima ona narodna koju bi Eraković morao znati: kako siješ tako žanješ i ona koja opominje prije svakog sijanja — nemoj pa se ne boj! Ne liječimo mi danas posljedice pobjede od 30. avgusta 2020, nego rezultate poraznog komandovanja Crnom Gorom u minule dvije ipo ili tri decenije“, zaključio je Danilović.

NIKŠIĆ PROGNOZA