Danilović: Mandić može izvršiti pritisak na Spajića da odustane od podrške Rezoluciji

Smatram da predsjednik Skupštine Andrija Mandić može izvršiti pritisak na premijera Milojka Spajića da odustane od najavljene odluke da u Ujedinjenim nacijama u Generalnoj skupštini podrži Rezoluciju o Srebrenici, kazao je lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović.

„Ne treba robovati činjenici da ukoliko bi došlo do ljutnje u većini koja podržava vladu da bi se vratio DPS. Javno pozivam PES da saopšti da li bi bili spremni da u nekoj situaciji prave vladu sa DPS-om, s obzirom da sam bio u predizbornoj koaliciji sa PES-om gdje smo se obavezali da nećemo sa DPS-om ni u kakvim uslovima. Ako nekog treba da vučete za ruku da ne ode na drugu stranu onda ste vi loš političar, treba pustiti onoga ko žudi za drugom stranom, jer se taj neće proslaviti“, istakao je Danilović.

Danilović je kazao da je za Ujedinjenu Crnu Goru usvajanje Rezolucije o Srebrenici neprihvatljivo i politički nekorektno. 

„Za nas je ovo neprihvatljivo jer je politički nekorektno, jer je nekorektno prema zločinu, jer se samim tim obesmišljava bilo kakva empatija koja ne prolazi s godinama i decenijama. Bili smo jasni, znamo šta je zločin, niko ne želi da ih pravda, ali ne pristajemo da se na jedan ili jednim istim potezom koji je obnavljajujći gotovo dvije decenije u svakom trenutku koji je težak za Balkan ispostavlja neki novi uslov kojim se potvrđuje staro. Tu mislim konkretno na uzdizanje priče o Rezoluciji o Srebrenici na Međunarodni dan“, kazao je Danilović. 

Sa amandmanima ili bez njih, Ujedinjena Crna Gora je, kaže Danilović, protiv.

„Ne vidim šta se time dobija. Kad god bude brljano u politici, nađu se pojedici iz regiona ili šire koji premještajući pažnju sa jednog spoljno-političkog događaja, u konkretnom mislim na premještanje pažnje sa krvavog stradanja stanovnika Gaze na Balkan i na ono što se na Balkanu desilo prije 30 godina. Smatramo da je to neukusno i nekorektno i nećemo u tome učestvovati“, kazao je Danilović. 

Na pitanje da li je Rezolucija antisrpska Danilović je kazao da je ona „svađalačka“ i nepotrebna, te da se radi isključivo o izdizanju, kako piše u njoj, genocida u Srebrenici na Međunarodni dan.

„Pitamo koliko je drugih velikih zločina dobilo to međunarodno datovanje, neka nam neko odgovori od ovih koji predlažu“, upitao je Danilović. 

Komentarišući da sada treba amandmanom da se precizira da nijedan narod nije kriv, on je istakao da tako postoji mogućnost da srpski narod bude prećutno ili neprećutno proglašen genocidnim. 

„Dok morate nešto da podcrtavate postoji ozbiljna mogućnost da u konkretnom slučaju srpski narod bude prećutno ili neprećutno proglašen genocidnim i to kroz Međunarodni dan sjećanja na žrtve Srebrenice“, kazao je Danilović.

Isitče da ovakvim načinom isticanja jednog velikog zločina zaboravljaju se svi drugi zločini.

„Ujedinjena Crna Gora traži da se vratimo onome što je potpisano u Dejtonskom sporazumu, ne tražimo način da ga obesmislimo i ukinemo“, poručio je Danilović.

Foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA