„Današnji sastanci su dobar korak da Crna Gora u narednih pet godina postane članica EU“

Prvu zvaničnu posjetu Evropskoj uniji Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović završio je danas sastancima sa predsjednicom Evropske komisije, Ursulom fon der Lajen i predsjednikom Evropskog Savjeta Šarlom Mišelom, saopšteno je iz službe predsjednika.

Kako se navodi iz službe predsjednika, sagovornicima je Milatović prenio poruku snažne posvećenosti Crne Gore da u što skorijem roku odlučno okonča reforme u oblasti vladavine prava i dobije završna mjerila, kako bi u sljedećih pet godina postala prva naredna punopravna članica Evropske Unije.

Na taj način, kako se navodi iz službe predsjednika, Crna Gora bi pokazala da je proširenje EU i dalje moguće i opipljivo, što bi poslužilo kao najbolji primjer ostalim državama Zapadnog Balkana i Istočne Evrope da ovaj geopolitički momenat iskoriste za konsolidaciju Evrope ujedinjene oko vladavine prava, ekonomskog prosperiteta i demokratskog upravljanja.

Predsjednik je iskoristio priliku da dvoje čelnika Evropske Unije pozove da uskoro posjete Crnu Goru i nastave zajednički rad na evropskoj agendi.

„Upravo sam završio sastanke sa predsjednicom Evropske komisije gospođom fon der Lajen i sa predsjednikom Evropskog Savjeta gospodinom Mišelom. Prenio sam im da upravo političke promjene koje se dešavaju u Crnoj Gori znače dodatno konsolidaciju naše demokratije i postojanje snažne političke volje da zemlja napreduje dodatno brže na svom evropskom putu.

Sa druge strane, dobio sam zaista ohrabrujuće poruke snažne podrške na tom putu od strane visokih evropskih zvaničnika. Dodatno, ohrabruje i dodatna finansijska podrška koja će stići u narednom periodu kako bi Crna Gora izgradila svoju infrastrukturu. Naravno, negdje smo se složili da akcenat u narednom periodu treba dodatno da bude na vladavini prava, ali mislim da su upravo i ovi današnji sastanci jedan dobar korak naprijed ka onom planu koji sam upravo izložio a to je da Crna Gora u narednih pet godina konačno postane punopravna članica Evropske Unije (EU)“, rekao je Milatovć.

Kako je kazao, nastaviće da radi snažno na crnogorskoj evropskoj agendi i siguran je da će zajedno sa Vladom, Skupštinom i sa cjelokupnim crnogorskim društvom na kraju i uspjeti da uvede zemlju u EU.

Izvor: Dnevno

Foto: Služba predsjednika Crne Gore

NIKŠIĆ PROGNOZA