„Danas traže ostavke a zaboravili na „Kovertu“, „Abu Dabi“…“

U posljednjih desetak dana, nekoliko nosilaca javnih funkcija podnijelo je ostavke nakon navoda o zloupotrebi državnih resursa.

Analitičar i bivši ministar Sergej Sekulović u razgovoru za Portal RTCG kaže da se ovakvom praksom prave određeni pozitivni pomaci, ali da bi vlast imala legitimitet koji je širi od izbornih brojeva, morala bi da konstantno pokazuje odgovornost. Apeluje da se državna dobra koriste odgovorno.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja i član predsjedništva Demokratske narodne partije (DNP) Aleksandar Sekulić  i predsjednik Odbora direktora Rudnika uglja Milan Lekić podnijeli su ostavke nakon vožnje službenih vozila u alkoholisanom stanju, a predsjednik kluba poslanika PES Vasilije Čarapić vratio je Skupštini službeni automobil nakon što je ustanovljeno da je njime prevozio lične stvari.

Ne tako davno, odgovornost javnih funkcionera izostajala je i u mnogo ozbiljnijim slučajevima, poput afere „Koverta“, Abu Dabi fonda, ili čak ugrožavanja javnog saobraćaja iz nehata, kada je raniji ekonomski savjetnik bivšeg šefa države Mila Đukanovića, Petar Ivanović, udario djevojčicu na pješačkom prelazu. Čini se da možda dio onih koji danas insistiraju na ostavkama o tome mnogo ne misle. 

Mada je Slavoljub-Migo Stijepović snimljen u slučaju „Koverta“ kako uzima novac, nije podnio ostavku u kabinetu ranijeg predsjednika države, a nije ni razriješen. Snimak o tome objavio je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević 2019. godine. 

Kako sada izgleda, i nakon političkih promjena ne prestaju navodi o zloupotrebama javnih resursa. 

Sekulović za portal RTCG kaže da se sa lošim praksama mora prestati, a da se legitimitet potvrđuje odgovornošću.

„Tako se dobijeni izborni legitimitet potvrđuje. Loše prakse su prisutne i sa njima se mora prestati. Crnogorski građanin nije samo birač, već nosilac suvereniteta kojem vlast treba da bude servis. Svaka vlast mora imati autoritet, a on se potvrđuje, između ostalog, i odnosom prema imovini koja je u javnom vlasništvu. Izvinjenje upućeno građanima i vraćanje imovine, kao i ostavka koju ste pomenuti, jesu pozitivni pomaci“, istakao je on.

Sergej SekulovićSergej Sekulović (Foto: gov.me)

Dodaje da je ono što bi trebalo da uslijedi je da za ovim više ne bude potrebe, odnosno da se odgovorno i u skladu sa propisima koriste državna dobra, koja su danas data na korišćenje jednim pojedincima, sjutra drugim.

„Samo tako možemo vraćati vjeru u sistem vrijednosti i jačati društvenu koheziju“, poručuje Sekulović.

Analitičar i kolumnista Duško Kovačević ocjenjuje da su građani konačno dočekali odgovornost i ozbiljnost.

„Nemoguće je i ne pohvaliti političku kulturu bivšeg DF-a! Svaka čast: ovo je druga ostavka u desetak dana, ostavka iz principijelnih i etičkih razloga! Upravo ovakvim činom – DF-ovci su pokazali da su na visini zadatka obavljanja vlasti. Potezi poput ovog vraćaju nadu – da se može časno voditi država“, napisao je Kovačević na svom Fejsbuk profilu. 

Osim što je vratio vozilo parlamentu, Čarapić je uputio i izvinjenje građanima. 

Predsjednica LGBT Forum progresa Bojana Jokić stava je da su pomenuti događaji jako korisne stvari po crnogorsko društvo. 

„Aleksandar Sekulić (DNP) – izazvao udes i udario službeni automobil pod dejstvom alkohola – podnio ostavku. Vasilije Čarapić (PES) – prevezao lične stvari službenim automobilom – vratio automobil. Milan Lekić (DF) – izazvao udes i udario službeni automobil pod dejstvom alkohola – podnio ostavku. Konačno evropska praksa i osjećaj odgovornosti za učinjeno i u Crnoj Gori. Dugo smo čekali, ali tu je“, kaže ona.

Naslovna foto: SCreenshot/Arhiva

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA