(VIDEO) Šahmanović: Građani će plaćati manje račune za struju

Vlada je danas usvojila izmjene Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, koje će, kako su objasnili predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, dovesti do nižih računa za struju za građane.

Na sjednici su, takođe, iznijeli i cjenovnik za trajekt na liniji Kamnari – Lepetane, te poručili da će prevoz za bicikla, vozila hitne pomoći, vojsku i policiju biti besplatan.

Sjednicu ste mogli da pratite uživo na našem portalu:

Novaković Đurović o cijenama trajekta

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović kazala je da je prevoz trajektom na liniji Kamenari – Lepetane još uvijek besplatan, ali da moraju dati saglasnost na predlog cjenovnika.

„Naplate će biti kada bude stigao još jedan trajekt. Morsko dobro je dalo niz pogodnosti tako da je predviđeno da bez obaveze plaćanja naknade prevoz trajektom mogu korititi bicikla, vozila hitne, vatrogasne službe, službena vozila Vojske Crne Gore i Uprave polcije“ kazala je Novaković Đurović.

Dodala je da je uvedena sezonska i vansezonska karta za motocikle i mala putnička vozila za fizička lica.

„Vansezonski iznos važi od 1. januara do 1. juna i od 1. oktobra do 31. decembra. Sezonski iznos važi od 1. juna do 1 oktobra. Cijena vansezonske karte za motocikl iznosiće 1,5 eura, u toku sezone 2.5 eura. Za mala putnička vozila 4 odnosnoo 5 eura u sezoni, a za kamione i kombi vozila 10,5 eura“, pojasnila je.

Predviđena je i posebna cijena za građane Herceg Novog i Tivta.

„Za motocikle 1,5 eura, a vansezonske i sezonske karte za mala putnička vozila 3 eura“, navela je. 

Joković: Radnici FEP-a će dobiti dio od 27 zaostalih zarada

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković kazao je da se lično zalagao da radnicima Fabrike elektroda Plužine isplate zaostale zarade.

„Ukupno 114 radnika FEP-a dobiće dio od 27 neisplaćenih zarada. Ako je iko zaslužio to su radnici FEP-a Plužine. Vjerujem da će im do 1. maja biti isplaćen dio zarada. Imali smo usud da ispravljamo greške prethodnika“, kazao je Joković.

Šahmanović: Izgradnja  objekta za proizvodnju električne energije nije dobar potez

Izgradnja  objekta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih resursa – solarne
elektrane koje je predviđeno u Bijelom Polju neće donijeti ništa dobro, kazao je Admir Šahmanović iz MKI.

„To bi ugrozilo elektromrežu sjevera Crne Gore i ne smatram da je to dobar porez“, dodao je Šahmanović.

Na tu izjavu nadovezala se ministarka ekologije u tehničkom mandatu Ana Novaković Đurović koja je kazala da su dobili procjenu relevantnih institucija da izgradnjom tog objekta ne bi došlo do ugrožavanja mreže.

„To je mišljenje CEDIS-a i mislim da je relevantno“, kazala je Novaković Đurović.

Takođe, reagovao je i premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji je kazao da zna da je eletromreža u Crnoj Gori u većem dijelu loša, ali da se mora da ulagati u energetiku.

„Iskreno, sumnjam da bi izgradnja jednog ovakvog objekta oslabila eletromrežu kod nas“, kazao je Abazović.

Damjanović: Neprihvatljivo je da se kompaniji „doMEn“ da koncesija na deset godina

Ministar finansija u tehničkom mandatu kazao je da je neprihvatljivo je da se kompaniji „doMEn“ da koncesija na deset godina za registraciju domena „ME“.

Šahmanović: Građani će plaćati manje račune za struju

Vlada je danas usvojila izmjene Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije, koje će, kako su objasnili predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija, dovesti do nižih računa za struju za građane.

Državni sekretar u tom resoru, Admir Šahmanović, kazao je da su izmjene inicirali prije svega da bi smanjili troškove građana za račune za električnu energiju koje plaćaju na mjesečnom nivou.

„Uredba, između ostalog, definiše otkupnu cijenu električne energije od proizvođača iz povlašćenog podsticajnog sistema. Na ovaj način, smanjili smo 50 odsto naknadu za ovaj vid podsticaja za građane i građani će plaćati manje račune“, rekao je Šahmanović na sjednici Vlade.

On je dodao da su takođe oslobodili građane koji troše do 300 kilovata prosječne potrošnje na mjesečnom nivou.

„Znači, oni neće plaćati naknadu za podsticajne mjere za obnovljive izvore energije, a takođe smo oslobodili obaveze državni budžet za eventualnu naknadu ovih podsticajnih mjera u slučaju da nedostaju sredstva na kraju godine. Cio teret je prenešen na Elektroprivredu“, objasnio je Šahmanović.

Đurović: Novi zakon u pravnu praksu uvodi zdravstveni sportsko-rekreativni turizam…

Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o turizmu i ugostiteljstvu s izvještajem sa javne rasprave.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Gran Đurović kazao je da taj Predlog ima brojne benefite.

„Novi zakon u pravnu praksu uvodi zdravstveni turizam, sportsko-rekreativni, avanturistički, lovačke domove, uzgajališta morskih plodova…“ kazao je Đurović.

Ovaj zakon, prema njegovim riječima, predstavlja odličnu osnov za unapređenje u oblasti turizma i ugostiteljstva.

NIKŠIĆ PROGNOZA