(VIDEO) Vlada usvojila odluke o formiranju KBC Kotor i Berane; Pomoć Institutu Igalo sa 600.000 eura

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila odluke o formiranju KBC Kotor i Berane.

Iz Vlade su najavili da će sa 600.000 eura pomoći Institut Simo Milošević, navodeći da je to „kratkotrajna injekcija“, te da treba pronaći dugotrajno rješenje i da Institut mora da bude samoodrživ.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na našem portalu:

Abazović: Ekonomski parametri nikad nisu bili bolji

Abazović je čestitao na odličnom početku sezone.

„Juče je objavljen podatak da je u prva četiri mjeseca suficit 113 miliona, te da je to za 17,3 odsto više od plana. Elementarno bi bilo u redu da se neko izvini zbog neistina o propadanju Crne Gore. Ekonomski parametri nikad nisu bili bolji“, kazao je Abazović.

Vlada pokušava da riješi sivo tržište u turizmu i pojača naplatu

Ministar finansija Aleksandar Damjanović naveo je da će se Vlada dodatno boriti protiv nelegalnog smještaja, gdje „leži ozbiljan poreski potencijal“.

„Svake godine raste obim turističkog prometa, ali to može još mnogo bolje“, kazao je Damjanović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović nadovezao se na riječi Damjanovića, navodeći da je ovo problem star 30 godina.

„Iz godine u godinu gubimo ogroman prihod. Ne može se sve 100 posto riješiti, ali procenat može da se i te kako poboljša. Tu se krije veliki prihod za budžet Crne Gore. Pričamo o realnoj ekonomiji. Dalje planove zasnivamo na realnom prihodu. Želimo da smanjimo sivo tržište i pojačamo naplatu“, istakao je Đurović.

Abazović o objavama MANS-a: Pojedinci zloupotrebljavaju dokumenta Vlade

Abazović je naveo da pojedine organizacije zloupotrebljavaju dokumenta Vlade.

„Pozivam sve građane i medije da slobodno, bilo koju informaciju, potraže na sajtu i ako nađu da smo bilo koju zatamnili, spreman sam da snosim odgovornost za to i da se izvinim, ali isto tako očekujem izvinjenje ako ne nađu ovako objavljen dokument“, kazao je Abazović.

Damjanović: Začepljena usta jednoj opskurnoj NVO

Na riječi Abazovića nadovezao se i ministar finansija Aleksandar Damjanović.

„Ovako su začepljena usta jednoj opskurnoj nevladinoj organizaciji koja služi kao batina, slaba batina pojedinim centrima moći u raznim periodima“, rekao je on.

Pomoć Vlade Institutu Simo Milošević; Abazović: Institut mora da bude samoodrživ

Iz Vlade su najavili da će sa 600.000 eura pomoći Institut Simo Milošević, navodeći da je to „kratkotrajna injekcija“, te da treba pronaći dugotrajno rješenje i da Institut mora da bude samoodrživ.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić osvrnuo se na problem Instituta Simo Milošević, navodeći da se moraju donijeti ključne odluke kako bi se sačuvala ova zdravstvena institutucija.

„Nećemo kao država da dozvolimo da se ovaj crnogorski brend ugasi, ali i subjekti u samom Institutu moraju da daju doprinos i da se odgovorno ponašaju prema ovome. Zbog toga ih pozivam da tačno prenose informacije javnosti, jer nije u redu da se nipodaštavaju napori Vlade“, kazao je Šćekić.

Premijer Abazović je naveo da je stanje u Institutu teško, ali da se nada da će pronaći rješenje koje je trajno i validno.

„Ovo je samo jedna pomoć države u iznosu od 600.000 eura, koja treba da im omogući da premoste trenutnu situaciju. Nakon ovoga treba donijeto odluke koje su neminovne i Institut treba učiniti samoodrživim, da nema potrebu za daljim intervencijama“, istakao je Abazović.

Vlada usvojila odluke o formiranju KBC Kotor i Berane

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila odluke o formiranju KBC Kotor i Berane.

Premijer Dritan Abazović čestitao je građanima Kotora i Berana na dobijanju Kliničko bolničkih centara za južnu i sjevernu regiju, te da se nada da je ovo samo početak dodatnog unapređenja zdravstvenog sistema u Crnoj Gori.

Joković: Zdravstveno stanje šuma na visokom nivou, posebna aktivnost na bespravnoj sječi

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković kazao je, komentarišući Izvještaj o zdravstvenom stanju šuma u 2022, dadugoročna stabilnost i otpornost šuma nije ugrožena.

„Konstatovano je da je obim evidentiranih i procesuiranih bespravnih sječa i drugih bespravnih aktivnosti na nivou prethodnih godina, dok je u porastu broj podnesenih krivičnih prijava protiv počinilaca bespravnih radnji i u određenim područnim jedinicama, što znači pojačane aktivnosti. Zaključak je da je zdravstveno stanje šuma na visokom nivou, a posebna aktivnost biće na bespravnoj sječi“, istakao je Joković.

Kovač: U izmjenama Zakona o sudijama inkorporiran većina preporuka Venecijanske komisije

Vlada Crne Gore utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudskom savjetu i sudijama s izvještajem sa javne rasprave.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da se benefiti zakona odnose na uvođenje normi o sprečavanju sukoba interesa članova Sudskog savjeta, kako iz reda sudija, tako i reda pravnika u cilju sprečavanja političkog uticaja.

On je naveo da se ograničenje članstva u Savjetu u najviše dva mandata, preciznije normiranje odredbi koje se odnose na postupak izbora sudija i predsjendika sudova, naročito izbor sudija Privrednog u Upravnog suda.

„Izmjenu uslova za izbor predsjednika Vrhovnog suda u cilju povećanja broja potencjalnih kandidata i predlaganja većeg broja kandidata Sudskom savjetu od strane opšte sjednice Vrhovnog suda; uvođenje podsticajnih mjera za dobrovoljno premještanje sudija u sud koji je udaljen više od 50 kilometara od mjesta njegovog prebivališta; skraćenje inicijalne odluke za kandidate osnovnog suda; izmjena perioda ocjenjivanja sa tri na pet godina i unapređenje kriterijuma i potkriterijuma za ocjenjivanje sa težištem na kvalitet i kvantitet rada; uvođenje normi o ocjenjivanju sudija Vrhovnog suda u skladu sa preporukama Evropske komisije i venecijsnske komisije; sistematizacija odredbi o etičkoj odgovornosti sudija i uvođenje pravnog lijeka na odluke Komisije za etički kodeks i izmjene postojećih i prepoznavanje disciplinskih prekršaja kao i omogućavanje članovima Sudskog savjeta da budu predlagači za pokretanje disciplinskog postupka“, obrazložio je Kovač na sjednici Vlade.

On je istakao da su dobijli mišljenje Ministarstva evropskih poslova, te da je najveći dio preporuka Venecijanske komisije inkorporiran u ovaj tekst zakona.

„Svjesni smo činjenice da je ovaj Predlog zakona neće biti razmatran pred ovim sazivom Skupštine, ali smatram da je naš zadatak da ovaj posao dovršimo do kraja. Radi se o kvalitetnom zakonskom rješenju koje će doprinijeti jačanju nezavisnosti i samostalnosti pravosuđa u cjelini“, kazao je Kovač.

MEP: Crna Gora 5. juna domaćin skupa Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

Iz Ministarstva evropskih poslova kazali su da su prethodni period obilježile pozitivne poruke oko pristupanju Evropskoj uniji, te da će 5. juna biti održani sastanci ministara vanjskih i evropskih poslova oko predsjedavanja Crne Gore Procesom saradnje Crne Gore u Jugoistočnoj Evopi.

„Očekujemo prisustvo 12 delegata, a domaćin skupa biće Dritan Abazović i Novaković Đurović“, kazao je predstavnik Ministarstva evropskih poslova, obrazlažući Usmenu informaciju o realizaciji aktivnosti iz procesa pristupanja Crne Gore.

Izvor: Dnevno

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA