(VIDEO) U kasi 190 miliona eura, postoje spinovi i težnja da se zemlja zaduži preko mjere

Ministar finansija Aleksandar Damjanović na današnjoj sjednici Vlade rekao je da se predstavnicima diplomatske mreže u Crnoj Gori serviraju potpuno netačne informacije o javnim finansijama. Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ocijenio je da je cilj spinova o stanju u finansijama “da se zemlja zaduži preko mjere”.

Tok sjednice ste mogli pratiti uživo na našem portalu.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović na današnjoj sjednici Vlade u tehničkom mandatu predložio je da Vlada pripremi dokument kojim bi predstavnike međunarodne zajednice i predstavnike diplomatsko – konzularnih predstavništava informišu o stanju javnih finansija.

„Tako ćemo preduprijediti pokušaje da se jednom dijelu diplomatskih predstavnika serviraju pogrešne informacije“, rekao je Damjanović.

On je istakao da ne treba da se traži alibi za neka politička dešavanja u ovim nekim stvarima.

U kasi imamo 190 miliona

Predsjednik Vlade u tehničkom mandaru Dritan Abazović je rekao da će ova sezona biti odlična. Kako kaže, postoje i spinovi i težnja da se zemlja zaduži.

Tvrdi da je sadašnja Vlada državu najmanje zadužila i razdužila. 

„Nikakav problem nije, sve legitimne odluke će se poštovati. Stanje je zaista dobro i očekivanja koja smo imali ostvarena”, rekao je Abazović.

Kazao je da u kasi imamo 190 miliona eura i pohvalio rad Uprave prihoda i carina.

„Stanje javnog duga je na nivou 58 odsto“, kaže on.

Višemilionska donacija Srbije

Ministar Damjanović kazao je da je Srbija ponudila našoj zemlji vrijednu donaciju.

„Doniraće Crnoj Gori centralizovani sistem za prijem i slanje faktura pravnih lica i preduzetnika na tri godine besplatno. To je višemilionska donacij i start uvođenja elektoniskih faktura“, kaže on.

Na bazi ovog ugovora, kako je rekao, nastavićemo intenzivnu saradnju“.

Na sjednici se diskutijuje i o organizaciji Svjetske izložbe 2030.

Kako je kazao Abazović treba glasati za Rijad, kako bismo dobili višemilionsku donaciju za Unuverzitet.

Rekao je da je Rijad već pobijedio jer ima 128 potvrđenih zemalja koje su ga podržale.

Privredna društva uplatila 4,37 miliona eura u državni budžet 

Ministar finansija kazao je da su do 25. avgusta dobili 4,37 miliona eura u državni budžet od privrednih društava.

U pitanju je, kako kaže, 11 privrednih društava.

Državna preduzeća čija je dobit usmjerena na infrastrukturne projekte uz opravdano obrazloženje je Monteput 2,16 miliona eura će biti usmjereno na autoput i ostale projekte.

Od državnih preduzeća koja su donijela odluku o raspodjeli dobiti, se očekuje uplata.

Kako kaže, oko 15,3 miliona eura će biti prihod budžeta od javnih preduzeća u državnom vlastištvu. 

Konstatovano je da preduzeća Marina AD Bar i Regionalni ronilački centar Podgorica neopravdano još nisu izmirili obavezu da će poslati urgentan dopis da se to završi.

Zaključak Vlade, kako je konstatovao premijer u tehničkom mandatu, bio je da sva državna preduzeća usmjere dobiti u državnu kasu.

Abazović: EPCG da bez tendera postavlja solarne panele na državne institucije

Abazović je na današnjj sjednici  predložioda EPCG bez tendera da postavi solarne panele na zgrade državnih institucija, navodeći da se gušimo u sopstvenim procedurama. 

„25 miliona eura je trošak za račun za struju državnih preduzeća godišnje. Sa 25 miliona eura da idu u izgradnju solarnih panela, u 5,6 godina isplate incvesticiju“, rekao je on.

Kao pojašnjava, nakon toga oslobađaju naš sistem od troška električne energije i njihovi troškovi se drastično umanjuju ili svode na nulu.

On je rekao kako Vlada treba da donese zaključak da oni nemaju specijalnu potrebu da ulaze u tendere da se biraju izvođači.

Predlaže da EPCG napravi ugovor, instalira i jednostavno oni taj račun plate EPCG i na taj način funkcioniše cijeli sistem. 

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA