(VIDEO) Abazović: Mi smo Vlada koja je najmanje zadužila Crnu Goru, i ostaće tako makar narednih sedam godina

Na današnjoj sjednici Vlade premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da su ambicije Vlade da 2024. nastavi gradnju auto-puta, dok je ministar finansija Aleksandar Damjanović podsjetio da je „malo toga urađeno“ od momenta otvaranja auto-puta. 

Naveo je da je gubitak vremena najveći problem za Crnu Goru. 

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović osvrnuo se na nesuglasice sa kompanijom Domen, kazavši da će poštovati odluku Privrednog suda ali i da će uložiti žalbu. 

Tok sjednice mogli ste da pratite uživo na našem portalu:

Miljanić je kazao da je problem „Bolje sestre“ prikaz političke volje Vlade da se izbori sa svim problemima, poput tog koji je prijetio da ugasi turizam u Crnoj Gori. 

„Ako nemamo vode na primorju sve nam je džaba. U prethodnom periodu podneseno je stotinu krivičnih prijava, i ja sad pitam ko je procesuiran. Ko je dozvolio da dođe do kompletne erozije sistema. Imamo li odgovornih? Imamo li od tužilaštva bilo kakvu informaciju“, upitao je Miljanić. 

Kazao je da se došlo do toga da premijer i ministri idu na lice mjesta da bi se taj problem riješio. 

Abazović je kazao da je stotinu prijava podneseno samo u toku 2021. i 2022. godine, kao i da prijava ima od ranije. 

Šteta je kaže, prema procjenama, blizu 50 miliona eura, i poručuje da manje – više znamo o kojim firmama se radi. 

„Tačno je da su neke u finansijskim problemima, da neke nijesu i da su izuzetno moćni. Pravda je nemoguća ako ne bude postojao adekvatan sistem kazni. Nije dovoljno da se samo spriječi eksploatacija, jednostavno to mora dobiti neki epilog“, poručio je on. 

Abazović: Mi smo Vlada koja je najmanje zadužila Crnu Goru, i ostaće tako makar narednih sedam godina

Abazović je kazao da je potpisao brojne aplikacije prije dva dana i dodao da postoji začarani krug između MUP-a i Agencije da se dođe do ovog rješenja.

„Svako ko je aplicirao prije 31. decembra može to da dobije. Mi smo Vlada koja je najmanje zadužila Crnu Goru. I ostaće tako makar u narednih sedam godina, to nema nikakve dileme. S obzirom da nema novih aplikacija to daje administraciji lufta da prodiše i rješava one koje su stigle do 31. decembra“, istakao je on. 

„Novac imamo samo treba da ga uzmemo. To je to“, dodao je on. 

Osvrnuo se na priču oko ekonomskog državljanstva i nebezbjednosti, rekao je da tu priču ne razumije, poručivši da to važi i za naše građane. 

„Regresija IQ. Šta ima veze što ima državljanstvo? Svako Ustav mora da poštuje“, naveo je on i poručio da se nada da će ta sredstva učiniti validnim što prije, te da je 150 miliona za Crnu Goru „ogromna cifra“. 

Damjanović: Svaka neriješena aplikacija za državljanstvo je odugovlačenje odnosno ostanak novca na Esko računu

Damjanović je kazao da je danas održana sjednica Savjeta Agencije za investicije, na kojoj se govorilo o problematici dinamike rješavanja aplikacija koje su podnešene prije nego što je stavljena van snage odluka o dvojnom državljanstvu, te da je uložen napor da se detaljna infomacija dostavi vladi, do 20. jula. 

„Suština je da ova dinamika ne ide u željenom pravcu, a ono što je dobra vijest je da je dolaskom novog direktora de fakto sve zaostalo procesuirano dalje, i u ovom trenutku broj aplikacija je nula kod Agencije, ali kod MUP-a je broj aplikacija blizu 400. Na esko računa je položeno oko 2 miliona eura koje treba da pripadnu državnom trezoru, i svaka neriješena aplikacija je odugovlačenje odnosno ostanak novca na esko računu, faktički konsolidacija unutar budžeta“, objasnio je Damjanović.

Ukoliko ne bude realizovan zaključak, Damjanović je kazao da će naći način o razrješenju svih članova bordova direktora predstavnika državnog kapitala koji su se oglušili o zaključke Vlade.

MEPPU o izgradnji bolnice u Herceg Novom: Naglašeno da se radi o alternativnom rješenju s obzirom na probleme sa „starom bolnicom“

Predstavnik ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kazao je da je u dopisu predsjednika Opštine Herceg Novi naglašeno da se radi o alternativnom rješenju, s obzirom na nagomilane probleme sa starom bolnicom. 

„Iz tog razloga Opština hoće neko alternativno rješenje i sigurnost, u zavisnosti od toga kako će se završiti tematika sa starom bolnicom“, naveo je on, kazavši da resorno ministarstvo nije željelo da uđe u problematiku sa starom bolnicom. 

Šćekić: Ako imamo namjeru da gradimo zdravstveni turizam onda se postavlja pitanje zašto neko želi da izmjesti bolnicu u Podi

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da je bolnica Meljine „dragulj“ i ozbiljan resurs Crne Gore koji je u prethodnom periodu „svjesno loše privatizovan“.

„Sada kada smo je vratili u vlasništvo države, kada je iz dana u dan dižemo iz pepela, odjednom se javlja potreba za izgradnju nove bolnice, i srećno bilo. Ali zašto je neko odustao od ovih objekata sa obale mora, sa ozbiljnom ponudom, sjutra ne samo za građane CG već za šire, ako imamo namjeru da gradimo zdravstveni turizam onda se postavlja pitanje zašto neko želi da izmjesti bolnicu u Podi, a Podi su malo dalje, u brdima“, kazao je on i dodao je za ovo pitanje trebala konsultacija sa Ministarstvom zdravlja. 

Kadrovskim pitanjima, za predsjednika Upravnog odbora Ispitnog centra izabran je Goran Drobnjak. 

Abazović: Spremni smo da tražimo međunarodnu pomoć konkretno za slučaj ubistva Jovanovića

Abazović je podsjetio da su u mandatu ove i prethodne Vlade svi slučajevi napada na novinare riješeni. 

„Atmosfera u CG možda nije perfektna ali je sve bolja i bolja“, naveo je on. 

Komentarišući napade iz prethodnog perioda, Abazović je kazao da su nove aktivnosti započete i da ćemo vidjeti kako će se efektuirati. 

„Spremni smo da tražimo međunarodnu pomoć konkretno za slučaj Jovanovića, zato što je krucijalno da se on riješi. Treća značajna stvar, s obzirom da su Skaj prepiske aktuelne, ja sam u šali sa puno istine rekao da građani treba da pripremaju kokice da vide šta će sve da se desi u narednom periodu, iako je to jako tužna zbilja, ali da znaju gdje su živjeli i sa čime smo se suočili“, naveo je on. 

Poručio je da je država tu da štiti novinare.

„A ovi koji su se upleli u kriminalnu mrežu neka svoj bijes ne svaljulju na političare koji se bore za pravdu niti novinare koji iznose istinu, nego neka sama vide svoju odgovornost, i zašto su radili to što su radili“, kazao je Abazović.

Miljanić: Razrješenjem ubistva Duška Jovanovića razriješiće se i mnoga druga krivična djela počinjena u Crnoj Gori

Ministar bez portfelja Zoran Miljanić rekao je da kao zamjenik predsjednika te komisije konstatuje da su rezultati Komisije vidljivi te da su njene aktivnosti uvećane za oko 70 odsto. 

Rekao je da dosta govori i to što u posljednje vrijeme nemamo napade na novinare. Kazao je da su u toku rada Komisije svi ozbiljni napadi na novinare dobili pravni epilog, što nije bio slučaj u prethodnom periodu. 

„Komisija je zadovoljna radom tužilaca koji su u sastavu Komisije, međutim saradnja sa tužilaštvima nije na nivou, odnosno tužilaštva su neažurna“, kazao je on i apelovao na SDT da preuzme sve mjere i radnje u saradnji sa Upravom policije, da bi slučajevi koji se nalaze „pred svima nama“ dobili pravni epilog. 

„Nije lako poslije 20 godina, ali takvi zločini ne zastarijevaju. Oni se nikad ne mogu staviti ad acta“, naveo je on i dodao da će se razrješenjem ubistva Duška Jovanovića razriješiti i mnoga druga krivična djela počinjena u Crnoj Gori. 

Na današnjoj sjednici Vlade usvojen je Izvještaj o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija za period od 5. decembra 2022. do 23. juna 2023. godine.

Vlada je usvojila Informaciju o izvođenju hitnih interventih radova na rijekama Lim, Tara i Grnčar u svrhu regulacije vodotoka i zaštite od štetnog dejstva voda.

Abazović: Kapacitet izvorišta „Bolje sestre“ pet puta veći nakon sankcionisanja nelegalne eksploatacije šljunka

Predstavnik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kazao je da u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo nelegalne eksploatacije šljunka iz rijeke Morače, i da je trenutni kapacitet izvorišta Bolje sestre 1.150 litara u sekundi što znači da će vodosnadbijevanje na primorju biti uredno tokom ljetnje sezone.

Abazović je kazao da je to pet puta više otkako su preuzeli akciju zaštite šljunka. 

„Tačno je da je bilo više padavina i da nije sve vezano za nelegalno eksploataciju, ali se i priroda sama oporavlja kad nema neodgovorne intervencije čovjeka“, rekao je Abazović i dodao:

„Priroda se sama obnavlja kad nema neodgovorne intervencije čovjeka“, istakao je on poručivši da i dalje ima „sitnog kraduckanja“ naročito u noćnim satima. 

On je čestitao svima iz Regionalnog vodova, kao i svima u Vladi, dodajući da su efekti akcije već sada vidljivi. 

Abazović: Ambicije da 2024. nastavimo gradnju auto-puta

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je ambicija da 2024. godine nastave njegovu izgradnju. 

„Čekamo projekat, to se radi uz pomoć naših partnera. Nisam siguran ni koliko su oni efikasni u ovome, da ne bude samo da je problem u Crnoj Gori. Tome svakom slučaju treba dati prioritet. Ne možemo da imamo ekonomsku aktivu ako ne budemo imali investiranje u velike projekte. Zbog toga je priča i oko Luke Bar i oko auto-puta i modernizacije željeznice. To su kompatibilne stvari“, naveo je on. 

Dodao je da kompaniju koja je gradila auto-put prate brojne kontraverze. 

„Imamo i klejmove, i situacije koje će biti pred sudovima, ali je najvažnije da ljudi mogu da koriste infrastrukturu“, dodao je on poručivši da se povećava saobraćaj kroz Crnu Goru. 

„Sve mora da se podredi tome“, istakao je on, navodeći da samo treba razmišljati o tome da se ispune obaveze koje su nametnute danas. 

„To je i cilj, da se radi. Ali naravno, ne možemo više praviti ugovore gdje nacionalni interes nije u potpunosti zaštićen. To je razlika između prethodnog perioda i ovog sada“, kazao je Abazović. 

Predstavnik Ministarstva kapitalnih investicija Admir Šahmanović kazao je da treba uzeti u obzir svu podršku koju možemo dobiti sa svih strana, i složio se da se nije išlo sa dinamikom kakvom bi trebalo za ovih godinu dana. 

Đurović: Ne smijemo dozvoliti da ponovo prođu decenije dok ne završimo auto-put

Đurović se nadovezao na priču, kazavši da je nama infrastruktura gorući problem. 

„Ne smijemo dozvoliti da ponovo prođu decenije dok ne završimo auto-put i konačno se spojimo, i ne samo ovaj nego i da nastavimo druge stvari da radimo po pitanju infrastrukture. Ako ne budemo to pratili, doći ćemo u situaciju da nećemo moći da servisiramo naše obaveze i ono što je potpuno normalno za državu kojoj je u fokusu turizam“, rekao je Đurović. 

Damjanović: Gubljenje vremena najveći problem za Crnu Goru

Ministar finansija Aleksandar Damjanović posjetio je da je sjutra godina dana otkako je dionica auto-puta puštena u saobraćaj, te da se od tada malo odmaklo u definisanju priprema za nastavak gradnje, i da se to mora preokrenuti. 

„Gubljenje vremena je najveći problem za Crnu Goru. Koja kompanija će biti naš partner je od manjeg značaja u odnosu na ono što bi trebalo da bude strateški prioritet da se stvore uslovi za nastavak gradnje i povezivanje Srbije i Crne Gore auto-putem“, kazao je Damjanović. 

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o zainteresovanosti crnogorske filijale Kineske korporacije za puteve i mostove (China Road and Bridge Corporation Montenegro Branch-CRBC) za potencijalne projekte.

Đurović o nesuglasicama sa kompanijom Domen: Poštovaćemo odluku Privrednog suda, ali ćemo uložiti žalbu

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović kazao je da ovih dana „imamo određene nesuglasice“ sa kompanijom Domen, u vezi domena me.  

„Mi smatramo da smo na nakon 15 godina što je kompanija koristila taj resurs došli, i ispunjeni su svi uslovi da se raspiše tender, i prilika da vidimo da li CG može na neki bolji način da iskoristi taj resurs i valorizuje sredstva. Kompanija Domen je uložila prigovor Privrednom sudu da se ne otvara taj tender, što je urađeno u rekordnom roku u Sudu. Zaštitnica imovinskih prava Crne Gore Bojana Ćirović uložila je sve relevantne prigovore, a nažalost te pritužbe nijesu usvojene, odnosno argumenti koji su validni. Poštovaćemo odluku Privrednog suda, ali uložićemo žalbu i nadamo se da će Vijeće Privrednog suda razmotriti argumente, i shvatiti da u ovom slučaju se štiti javni interes Crne Gore“, kazao je Đurović. 

Predstavnik Ministarstva evropskih poslova kazao je da je u okviru pregovaračke strukture juče održan radni sastanak sa predstavnicima svih pregovaračkih radnih grupa, i da je bilo riječi o realizovanim aktivnostima u pregovaračkim poglavljima od marta do juna, i drugim pitanjima relevantnim za momenat pristupnih pregovora.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA