(VIDEO) DPS se seli u prostorije Bemaxa; Abazović: Neka im je sretno, zdravo ih trošili u oba doma

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da će Vlada pomoći štampanim medijima da se ne ugase. Takođe, Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o potpisivanju ugovora o zakupu poslovnih prostorija sa kompanijom Bemax za potrebe Demokratske partije socijalista. Najavljeno je i da će otvaranje žičare Lovćen-Kotor biti 13.jula.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na našem portalu:

Adžić: Granice će obezbjeđivati i službenici Frontexa 

Ministar unutrašnjih poslova u tehničkom mandatu Filip Adžić rekao je da su pregovarački timovi Crne Gore i EU zaključili sporazum o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

„Što znači da će granicu Crne Gore obezbjeđivati i službenici Frontexa… U tim timovima će biti eksperti koji su obučeni za otkrivanje svih nezakonitosti koje su moguće na graničnim prelazima. Vjerujem da ćemo time povećati bezbjednost u Crnoj Gori i da ćemo biti mnogo sigurnija zemlja“, rekao je Adžić.

Ministar bez portfelja u tehničkom mandatu Zoran Miljanić rekao je da je ovo velika stvar.

„Frontex je prihvatio da obezbjeđuje sve granice CG. Ovo je veliki uspjeh“, rekao je Miljanić.

Abazović: Treba nam zakon o strateškim investitorima

Tokom rasprave o Predlogu odluke o utvrđivanju javnog interesa za ekspropriaciju nepokretnosti u Sutomoru, lokacija Maljevik, radi izgradnje saobraćajnice, Abazović je zahvalio Ministarstvu finansija, kao i Ministarstvu ekonomskog razvoja što je nakon 16 godina pokrenuto pitanje Maljevika.

„Vlada ima konzistentnu politiku kada su u pitanju ekonomski interesi. Sve investitore koji nijesu realizivali investicije, moramo da kontaktiramo da vidimo što su razlozi. Nikad banalniji razlog nijesam mogao da čujem nego ovaj. Maljevik je predviđeno da bude investicija kao Porto Montenegro, investicija je veća od 400 miliona eura…2006. godine uplaćena su velika sredstva opštini Bar…i trenutno, koliko sam shvatio, zbog 800 kvadratnih metara, kroz koji treba da pređe neki put, ljudi nisu bili u prilici da realizuju investiciju“, kazao je Abazović.

On je rekao da logika država treba da bude da se uradi sve što je do nas. Kazao je da su razgovarali sa investitorom, te da mu je rečeno da ostaju pri investiciji.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u tehničkom mandatu Vladimir Joković rekao je da ne može da vjeruje da zbog 800 kvadratnih metara ne može da se ostvari investicija.

„Država bi imala stotine zaposlenih, ekonomija bi išla naprijed“, rekao je Joković.

Abazović je rekao da nama treba zakon o strateškim investitorima.

„I da postoji jasno propisan rok. Onda nema činovnika koji to može da blokira“, rekao je Abazović.

Svečano otvaranje žičare Kotor – Lovćen 13. jula

Abazović je najavio da će žičara Kotor – Lovćen biti svečano otvorena 13. jula.

„Imaćemo tokom juna probne vožnje, a svečanost će se vezati za naš državni praznik“, rekao je Abazović.

Abazović: DPS će biti podstanar u svojoj kući

Tokom rasprave o Informacije o potpisivanju Ugovora o zakupu poslovnih prostora za potrebe smještaja Demokratske partije socijalista s Predlogom ugovora, Abazović je rekao da DPS, nakon iseljenja iz stare zgrade Vlade, ima pravo na prostorije.

„S obzirom da je izazvalo polemike u medijima, oni su sami izabrali da odu u Bemaxove prostorije. Tako će postati podstanari u svojoj kući i isto ono što su radili sa državom, sada će raditi sa Bemaxom. Izabrali su Bemax, da im malo vrate za usluge. To je slobodan izbor svake partije, neka im je srećno. Zdravo ih trošili u oba doma“, rekao je Abazović.

Abazović zadovoljan radom Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore

Tokom rasprave o Predlogu memoranduma o razumijevanju između Vlade Crne Gore, Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation u pogledu pružanja podrške unapređenju energetske infrastrukture u Crnoj Gori, Abazović je rekao da se radi o ideji da se u Luci Bar sagledaju mogućnosti izgradnje gasnog terminala.

„Radi se o američkim kompanijama“, naveo je Abazović.

Abazović je, tokom rasprave o Izvještaju o radu Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore za 2022. godinu, kazao da je veoma zadovoljan radom. 

„Mislim da je jedna od najopterećenijih službi, ali u složenom trenutku odgovara zahtjevu i pomaže i oko stvari koje nisu direktno vezani za nju“, kazao je Abazović.

Abazović: Podrška štampanim medijima

Tokom Informacije o potrebi podrške štampanim medijima, radi cjelovitog informisanja zaposlenih u javnim ustanovama, ostvarivanje medijskog pluralizma i promocije profesionalnog i slobodnog novinarstva, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da je napredak Crne Gore na listi Reportera bez granica svjetski rekord.

„Time je uništena sva kampanja o toime da se bilo kome sužavaju prava… pokušali smo da stvorimo ambijent koji je slobodan, fer i pluraslitički. Ovo je podrška štampanim medijima da se ne ugase. Mislim da je jako važno da ih zaštitimo. Moja puna podrška ide u ovom pravcu“, rekao je Abazović.

On je rekao da grđane treba stimulisati da više čitaju.

„Ne kažem da su novine kao knjige, ali generalno mislim da ih treba zaštititi“, naveo je Abazović.

Kazao je da ne treba „baš sve gurati u elektronski sadržaj“. 

On je rekao da država i Vlada pokazuju da ne žele da se desi scenario da nestanu štampani mediji.

Raspodjela dobiti

Tokom rasprave o Predlogu odluke o utvrđivanju i raspodjeli dobiti za 2021. godinu „Monte put“ d.o.o.Podgorica, državni sekretar MKI Admir Šahmanović rekao je da je predloženo da se 70 odsto sredstava uplati u državni budžet, da se jedan dio sredstava iskoristi za pripremu glavnog projekta dionice autoputa Bar Boljare, od Mateševa do Andrijevice i za pripremu razvojne projektne dokumentacije za  Jadransko jonski put i neke ostale saobraćajne dionice.

Kako je naveo, jedan dio sredstava će biti opredijeljen za podršku OB Nikšić, OB Pljevlja, Košarkaškom savezu Crne Gore, FK Jezero…

Sjednica Vlade počela je predlozima za dopunu dnevnog reda. 

Izvor: Dnevno

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA