(VIDEO) Damjanović: UP da procijeni bezbjednost popisivača

Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović na današnjoj sjednici Vlade pozvao je Upravu policije da se angažuje povodom zahtjeva Monstata o procjeni bezbjednosti popisivača i instruktora. Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da moramo da razmišljamo o dodatnim troškovima, ako se proces popisa odgodi.

Tok sjednice mogli ste da pratite uživo na našem portalu:

Konkurs za arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti 

Na sjednice Vlade u tehničkom mandatu bila je i informacija o raspisivanju konkursa za arhitektonsko rješenje Muzeja savremene umjetnosti koji bi, kako je rekao Abazović, trebalo da bude u strogom centru grada.

On je kazao da za to već postoji interesovanje kredibilnih međunarodnih arhitekti.

„Ovo je informacija dana, ako ne nedjelje i mjeseca“, poručio je Abazović.

Kazao je da bi trebalo pozvati ljude iz cijelog svijeta da naprave Muzej savremene umjetnsti koji će biti okosnica našeg kulturnog sadržaja u Podgorici.

„Ovo je odlična stvar, trebaće vrijeme i značajan novac, ali mislim da nova vlada ovo treba da uzme kao prioritet. Čestitam na otvaranju ovog međunarodnog konkursa“, istakao je Abazović.

Strategija razvoja zdravstva

Na dnevnom redu bio je i predlog strategije razvoja zdravstva za period 2023-2027. Ministar zdravlja u tehničkom mandatu Dragoslav Šćekić rekao je da je riječ o značajnom dokumentu, koji donosi benefite zdravstvenom sistemu.

Abazović je rekao da se u mandatu Šćekića po prvi put počele da se rade bolnice po CG, da su se napravili regionalni medicinski centri.

„Nije ostalo grada, doma zdravlja da nije dobio neku donaciju i da nije imao neko renoviranje“, dodao je Abazović.

Morsko dobro u 2023. godini ostvarilo 16 miliona eura prihoda

Abazović je rekao da je Morsko dobro 2021. godine ostvarilo prihode u iznosu od 3,5 miliona, a 2023. planirani prihodi su 20 miliona eura, a do sada je ostvareno 16 miliona.

„Doviđenja, prijatno“, rekao je Abazović.

Napomenuo je da je osam brodova u vlasništvu CG.

Damjanović: Skupština od maja imala tri radna dana

Damjanović je kazao da je Skupština od 1. januara do kraja oktobra imala 16 radnih dana u plenumu, a od 1. maja tri radna dana.

„Ova vlada je prinuđena da šest mjeseci obezbijedi funkcionisanje svakog segmenta ove države, bez podrške parlamenta“, dodao je Damjanović.

Damjanović: Ometan rad popisivača instruktora u Ulcinju

Ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović kazao je da je juče desio problem u SO Ulcinj.

„Od neovlašćenih lica je ometan rad popisivača instruktura i opštinske popisne komisije u zgradi Opštine Ulcinj, koja je bila iznajmljena za te potrebe tim ljudima….Napravljena je službena zabilješka, data je izjava u UP.  Samo molba da UP se angažuje povodom dopisa koji je upućen od strane MONSTAT-a 16. i 23. oktobra povodom procjene bezbjednosti popisivača, instruktora na nivou Crne Gore“, rekao je Damjanović.

On je kazao da je Monstat zajedno sa Vladom spreman da sprovede popis od 1. do 15. novembra.

Abazović je rekao da smo upoznati sa novom činjenicom da bi nova vlada željela da se da odgodi popis.

„Mi imamo samo postupanje u skladu sa uredbom. Uredba mora da se promijeni“, naveo je Abazović.

Naveo je da svako može legitimno da donosi odluke, „ali samo da od toga ne pravimo bauk“.

„U ovom trenutku ne postoji nikakva prepreka da proces počne“, naveo je Abazović.

Kako je rekao, moramo da razmišljamo o dodatnim troškovima, ako se proces popisa odgodi.

„Mislim da potpuno legitimno mogu da donose odluke na način na koji misle da treba. Što se 43. Vlade tiče za nas je to pitanje u proceduralniom smislu arhivirano…Svaka radnja može da počne onako kao što je zamišljena…sve ostalo je potpuno legitimno. Oće li stvoriti konfuziju, troškove, oće li se opet odlagati u budućem periodu – ostaje da se vidi“, naveo je Abazović.

Rebalans usvojiti što prije

Ministar sporta i mladih u tehničkom mandatu Vasilije Lalošević rekao je da se obratilo više sportskih saveza za pomoć iz tekuće budžetske rezerve.

„Oni u decembru i januaru neće moći da idu na takmičenja, ako im se novac ne obezbijedi“, naveo je Lalošević.

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je Vlada spremna da pomogne sportskim kolektivima i savezima da odu na takmičenja.

„Jedini razlog zašto toga nema je što nije bilo rebalansa, jer je zatvorena Skupština. to neka čuje i Vaterpolo savez i svi drugi savezi.  Svi mogu da računaju na novac. Novac postoji, ali zbog trenutnog stanja nije moguće da se izvrši isplata“, rekao je Abazović, apelujući da se rebalans usvoji što prije i da sportski kolektivi dobiju podršku države da nas predstavljaju na svjetskim takmičenjima.

Dodao je da njegova Vlada ostaje pri tome da sportistima treba da se pomogne.

„Ali da bi mogli tehnički to da izvršimo, potrebno je da imamo rebalans“, rekao je Abazović.

Vlada će, kako je rekao, pokušati da do petka nađe prelazno rješenje za određene kolektive. 

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA