(VIDEO) Dobardžić: Aerodromi Crne Gore u ovoj godini ostvarili prihod od 23,8 miliona, dobit 10 miliona eura

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić kazao je na današnjoj sjednici Vlade da su Aerodromi CG u ovoj godini, za prvih osam mjeseci, ostvarili prihode od 23,8 miliona, što je za 36 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine. Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović istakao je da Crna Gora mora da radi brže, da je koncesija u toku te da će se riješiti odmah čim se riješi i pitanje Vlade.

Tok sjednice ste mogli pratiti uživo na našem portalu:

Damjanović: Umanjićemo dug Instituta Simo Milošević za 30 posto

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da će sljedeće nedjelje najvjerovatnije biti potpisan sporazum kojim će se umanjiti dug Instituta Simo Milošević za 30 posto.

„Taj dug u ovo trenutku je 30 miliona. Dajemo konkretan doprinos da se riješe problemi sa kojima se Institut suočava a koje smo naslijedili od prethodne Vlade“, rekao je on.

Abazović: Aerodromi mogu sami da iznesu projekat izgradnje novog terminala

Abazović je istakao da Crna Gora mora da radi brže.

„Koncesija je u toku i riješiće se odma čim se riješi i pitanje Vlade. Ideja da krenemo sa ovom investicijom u Podgorici je dobra. Sve su to koraci koji idu jedni za drugim. Finansijski ne izgleda previše zahtjevno. Ako oni ostvaruju prihode od 15 miliona najmanje, oni mogu sa kreditom da krenu u posao i da ga isplate bez ikakvih opterećenja za poslovanje. Nema atomske fizike da se napravi novi parking na Aerodromu. Jedan ekser se nije uložio od 2006. godine. Ista situacija je i sa drugim projektima. Čim se situacija razbistri, donosićemo odluke u korist građana, striktno i efektno“, kazao je Abazović.

On je podsjetio da je Barska plovidba krenula da kupi brod, ali da se SD Bar javio da kaže da je brod star.

„Digla se prašina oko toga da je broj star, kao da mi to ne znamo, a taj isti brod je ove godine doveo 92.000 putnika iz Italije u Albaniju. Brod je isplaćen za godinu. I da nijesmo mogli da ostvarimo tu cifru, mogli smo da dovedemo 30.000 turista“, istakao je Abazović.

Đurović: Turizam najbolje pokazao potrebu kvalitetnih aerodroma

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović naveo je da turizam najbolje pokazuje zbog čega su potrebni kvalitetni aerodromi i dobra povezanost.

„Čini mi se da Aerodromi CG mogu da iznesu ovu investiciju. Puna podrška da se krene u realizaciju ovog projekta, kako u Podgorici, tako i u Tivtu“, kazao je Đurović.

Joković: Aerodrom u Podgorici sigurno ne zadovoljava uslove savremenih evropskih aerodroma

Potpredsjednik Vlade Vladimir Joković je istakao da su Aerodromi CG ostvarili sjajne rezultate, ali i da treba razmišljati o dugoročnoj investiciji.

„Aerodrom u Podgorici sigurno ne zadovoljava uslove savremenih evropskih aerodroma. Moramo da razmišljamo o budućnosti i da napravimo projekat za najmanje 30 godina. Aerodromi u regionu su konstantno u nekim radovima i stalno se nešto na njima radi, a mi treba da razmišljamo da se tako nešto ne desi i nama. Možemo da podignemo i kredit, jer je to investicija koja se sigurno vraća“, kazao je Joković.

Dobardžić: Aerodromi CG u ovoj godini ostvarili prihode od 23,8 miliona eura

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić kazao je da su Aerodromi CG u ovoj godini, za prvih osam mjeseci, ostvarili prihode od 23,8 miliona, što je za 36 odsto veći u odnosu na isti period prošle godine.

„Dobit Aerodroma u prvih osam mjeseci je oko 10 miliona i skoro duplo je veća u odnosu na prethodnu godinu. Neto dobit je 8,3 miliona, što je skoro tri puta više u odnosu na prošlu godinu. Vjerujem da će se taj trend rasta nastaviti i u narednom periodu. Imamo problem sudskih troškova koji su nam ozbiljno smanjili rezultat i u prethodnoj godini. Nadam se da neće mnogo uticati na rezultat u ovoj godini, pa se nadamo da će neto dobit u ovoj godini biti oko šest miliona“, kazao je Dobardžić.

Ističe da su imali razgovore sa sindikatima i da su krenuli da rješavaju dugogodišnje probleme.

Dobardžić se nada da će sa ostvarenim prihodima krenuti u izgradnju novog putničkog terminala.

„Imamo sve realne pretpostavke. Ta investicija, veličine od 12.500 kvadrata, s tim što može biti i manja, koštala bi između 30 i 40 miliona eura. Grubi radovi bi koštali 1.100-1.200 eura po kvadratu, odnosno između 11 i 12 miliona eura za zgradu, oprema oko 10 miliona i izgradnja parkirališta i saobraćajnica ostatak“, istakao je Dobardžić.

Navodi da nema prepreka imovinsko-pravne prirode da se krene u realizaciju ovog projekta u Podgorici.

Abazović: Selidba SDT-a u staru zgradu vlade prioritet

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je selidba Specijalnog državnog tužilaštva u staru zgradu Vlade prioritet.

On je kazao da je preko milion eura ušteđeno na zakupnine koje su državni organi plaćali privatnim kompanijama ili fizičkim licima u prethodnom periodu, a da te prostorije nijesu adekvatno korišćene.

“Imamo ambiciju da to dodatno smanjimo i sve državne organe preselimo u svoje prostore gdje neće biti potrebe za plaćanjem i stvaranjem dodatnih troškova”, kazao je Abazović.

Novaković Đurović: Predlažemo da se Plan generalne regulacije produži za još 12 mjeseci

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma u tehničkom mandatu Ana Novaković Đurović kazala je da Plan generalne regulacije ističe 14. oktobra ove godine, a ne 1. oktobra, kako se informacija mogla naći u javnosti.

„Smatramo da se rok mora produžiti radi kontinuiteta funkcionisanja sistema planiranja prostora. U tom cilju se izmjenom predlaže da se rok od 72 mjeseca produži na 84 mjeseca. Na taj način će se obezbijediti kontinuitet važenja planske dokumentacije“, kazala je ona.

Apelovala je na Skupštinu da se do 14. oktobra usvoji ova izmjena.

„Nije istina da će doći do bilo kakve blokade ili urbanističkog haosa ako se to ne desi. Pratićemo situaciju i omogućićemo nesmetano funkcionisanje i u prostorno planskoj dokumentaciji i u izgradnji. Osim ovoga, parlamentu će brzo biti dostavljeni novi zakonski tekstovi koji se odnose na planiranje prostora, posebno na izgradnju objekata i legalizaciju. Uskoro očekujemo mišljenje Evropske komisije i nakon usvajanja novi resetovani način planiranja u Crnoj Gori“, istakla je Novaković Đurović.

Prostorni plan je, kako je kazala, u fazi nacrta.

“Očekujem ga naredne sedmice na Vladi, ako ne sledeće onda one tamo sigurno”, istakla je Novaković Đurović.

Abazović: Albanija završila obaveze kada je u pitanju projekat izgradnje mosta preko rijeke Bojane

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao je da je urađeno sve u rekordnom roku kada je u pitanju projekat izgradnje mosta preko rijeke Bojane.

„Albanska Vlada je sve završila, ali sada je sve na nama. Velika je neizvjesnost zbog neodržavanja Skupštine Crne Gore“, kazao je Abazović, komentarišući Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Savjeta ministara Republike Albanije o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Bojane.

Žižić: Nastavljen trend potpunog usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom

Državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Milena Žižić kazala je da Crna Gora na najbolji način mora da iskoristi bespovratna sredstva.

„Crna Gora je nastavila trend potpunog usklađivanja sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom, što je posebno važno nakon dešavanja na međunarodnom nivou“, kazala je Žižić.

Foto: Screenshot/YT

NIKŠIĆ PROGNOZA