(VIDEO) Na sjednicama ne voditi političku kampanju za popis

Sjednice Skupštine i Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa ne treba koristiti za vođenje bilo kakvih političkih kampanja o popisu.

To je poručeno sa prve sjednice Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa u Skupštini Crne Gore.

Prenos uživo mogli ste pratiti na našem portalu:

Kopredsjendik Nikola Rakočević iz DPS-a je na početku podsjetio na odluku parlamenta da se formira ovo tijelo kako bi pratilo primjenu sporazuma u skladu sa dogovorom opozicije i premijera Milojka Spajića.

“Načelni dogovor je da se sjendice održavanja najmanje dva puta sedmično“, kazao je Rakočević.

U radu odbora bez prava odlučivanja mogu, kako je napomenuo, učestvovati predstavnici svih nacionalnih savjeta, popisnih komisija, eksperti i predstavnici Vlade.

Drako Dragović iz PES-a, takođe kopredjsednik je kao i rakočević pozvao kolege da ovaj odbor ne korsite za dobijanje političkih poena.

“Predlažem da s eveć dana obratimo Vladi i MONSTAT-u da odgovore da li su popisivačima aneksirani ugovori i da li su se stvorili uslovi da popisivači nemaju status javnih funkcionera“, rekao je Dragović.

Nikola Rovačanin iz Demokrata podsjetio je i da se odluke odbora donose konsenzusom, što je po njemu pozitivan iskorak.

Predložio je da stručne službe zatraže od MONSTAT-a uoči svake sjednice odbora dobijanje podataka o toku popisa.

“Predlažem i da predstavnik Monstata prisustvuje svakoj sjednici ovog Odbora“, dodao je Rovčanin.

“Metodologija i plan rada Odbora utvrdiće se na sjednici početkom naredne sedmice“, precizirao je Rakočević.

On je saglasan sa predlogom Rovčanina da svakoj sjendici prisustvuje neko iz Monstata. 

Nikola Zirojević iz SD-a je na kraju sjednice saopštio da su prostorije popisne komisije u Podgorici, u ulici Kralja Nikole, neuslovne, pa je predložio, da se Monstatu uputi poziv da se obijezbede uslovi za rad komisije.

Podsjetimo, ovaj skupštinski Odbor ima 14 članova – po sedam iz parlamentarne većine i opozicije.

Za kopredsjednike su izabrani Darko Dragović iz Pokreta Evropa sad (PES) i Nikola Rakočević (Demokratska partija socijalista).

Članovi Odbora iz vlasti su Jovan Vučurović (NSD), Slađana Kaluđerović (SNP), Gordan Stojović (PES), Nikola Camaj (Albanski forum), Nikola Rovčanin (Demokrate), Vladislav Bojović (DNP). Opoziciju u Odboru predstavljaju Nikola Zirojević (SD), Damir Gutić (BS) Vladimir Dobričanin (Ujedinjena Crna Gora), Jevto Eraković (DPS), Adrijan Vuksanović (HGI) i Filip Adžić (GP URA).

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori, nakon dva odlaganja, počeo je juče i trebalo bi da traje do 18. decembra.

Foto: Screenshot Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA