Danas odluka o gradonačelniku

Partije koje će formirati novu vlast u glavnom gradu danas bi trebalo da se usaglase o kandidatu za gradonačelnika Podgorice, za koga je navedeno da nesporno treba bude iz Pokreta Evropa sad (PES), potvrđeno je “Vijestima”.

Tome će prethoditi i sastanak Predsjedništva PES-a koje će delegirati tu osobu.

U jučerašnjem nastavku pregovora predstavnici partija pobjedinica lokalnih izbora su se usaglasili da to treba da bude neko prepoznat u javnosti, kako bi se udovoljilo izbornoj volji građana.

Najozbiljnija kandidatkinja za gradonačelnicu je potpredsjednica Pokreta Olivera Injac, koja je bila druga na izbornoj listi. Nosilac je bio Jakov Milatović, koji je u nedjelju izabran za predsjednika države. Prema saznanjima “Vijesti”, osim Injac, u opciji su i i Andrej Milović i Tihomir Dragaš, a odluka će zavisiti uglavnom od toga da li je bivša ministarka odbrane spremna da prihvati izazov i rukovodi Podgoricom.

”Vijestima” je nakon jučerašnjeg sastanka partija nezvanično rečeno da će pregovori biti intenzivirani kako bi do 12. aprila, za kada je zakazana konstitutivna sjednica Skupštine glavnog grada, imali postignut dogovor oko izbora rukovodstava buduće gradske uprave.

Više izvora reklo je da su uglavnom utvrđene kvote raspodjele gradskih rukovodećih mjesta, a neke partije su i kontaktirale pojedince koji su im bliski nudeći im pozicije. Na tom spisku je i Gradska TV, kojom sada rukovode kadrovi odani Demokraskoj partiji socijalista.

Zasada je izvjesno da će poziciju predsjednice Skupštine pokrivati nositeljka liste Demokratskog fronta na lokalnim izborima, Jelena Borovinić Bojović, dok se kao zamjenici gradonačelnika pominju Danilo Šaranović (Demokrate) i Luka Rakčević (URA).

Sagovornik “Vijesti” navodi da na jučerašnjem sastanku, koji je bio “konstruktivan i ohrabrujući”, Demokrate i URA nisu izašli sa konkretnim imenima za pozicije zamjenika gradonačelnika, te da se krenulo u dogovore oko finalizovanja modela da se dalje rasporede funkcije osim ove četiri ključne.

Na konstitutivnoj sjednici Skupštine glavnog grada 12. aprila biće verifikovani mandati odbornicima i izabran predsjednik Skupštine. Nova podgorička vlast bi prvog čovjeka glavnog grada mogla izabrati nakon konstitutivne sjednice novog saziva lokalnog parlamenta.

Takvu mogućnost je u utorak nagovijestio dosadašnji predsjednik Skupštine Đorđe Suhih nakon sastanka sa predstavnicima partija koje su na lokalnim izborima 23. oktobra dobile odbornike, a tu opciju nisu isključili ni pojedini funkcioneri tih partija. Dosadašnji gradonačelnik Ivan Vuković (DPS) je najavio da će 12.aprila podnijeti ostavku i da se nada da će nova parlamentarna većina gradonačelnika izabrati istog dana.

Vukoviću je ta pozicija bila nezakonito produžena od jula prošle godine, kada je reizabran nakon odlaganja lokalnih izbora u glavnom gradu.

U novom sazivu gradskog parlamenta biće 58 odbornika, od čega će DPS imati 24, Pokret Evropa sad 13, koalicija okupljena oko Demokratskog fronta 11, koalicija Demokrata šest i URA četiri mandata.

Izvor: Vijesti

NIKŠIĆ PROGNOZA