„Danas je važan dan, ali svaki poslije njega još bitniji“

Danas je važan dan. Ali svaki poslije njega još bitniji. Ulazak u završnu fazu pregovora i nastavak zatvaranja poglavlja nosi nove izazove. Budimo kadri da im odgovorimo i mudri da ih prevaziđemo, poručio je premijer Milojko Spajić.

To je rekao nakon Međuvladine konferencije Crne Gore i Evropske unije (EU), na kojoj je Crna Gora dobila pozitivan IBAR, čime ulazi u finalni proces pregovora sa EU u oblasti vladavine zakona.

Govor premijera prenosimo integralno:

Crna Goro, punih sedam 7 godina čekaš ovaj dan. Od juna 2017. godine prošle su tri vlade, a naš evropski put bio je zaustavljen – sve do danas.

A od danas, 26. juna 2024. godine, kada smo na Međuvladinoj konferenciji dobili pozitivan IBAR, proces evropske integracije više nikada neće biti podređen partijskim i drugim interesima. To je nova Crna Gora, ovo obećavam.

Evropo, hvala ti na povjerenju! Zapravo, hvala svim 27 država članica ponaosob. Našim prijateljima iz regiona Hrvatskoj i Sloveniji, našim saveznicima Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i svim drugim – jednako važnim.

Povratiti davno izgubljeno povjerenje jedan je od najtežih zadataka u životu i politici. Ali pokazali smo da je moguće.

Dozvolite mi da čestitam i administraciji u Briselu na napornom i predanom radu tokom prethodnih sedam mjeseci. Ovo je praznik politike proširenja. Vjesnik nove i snažnije Evropske unije koju Evropa i Evropljani danas trebaju više nego ikad.

Zajedničkim naporima prešli smo jednu od najvažnijih etapa u procesu evropske integracije. Zato danas opet duvaju vjetrovi eurooptimizma na Zapadnom Balkanu.

Siguran sam da se probudila nova nada širom regiona i širom kontinenta.

Prethodnih dana i mjeseci sa nestrpljenjem smo čekali ovaj dan. Stoga imam potrebu da zahvalim svim članovima Vlade i svim poslanicima na iskazanoj spremnosti da iznesemo ove procese u interesu naših građanki i građana.

Ipak, posebno čestitam tihim i pravim herojima ovog uspjeha – saradnicima, administraciji, službenicima. Pokazali su da je vjera o Crnoj Gori u Evropskoj uniji opstala uprkos zaostajanju procesa – i da smo zajedno najjači.

Dragi građani,

Danas je važan dan. Ali svaki poslije njega još bitniji. Ulazak u završnu fazu pregovora i nastavak zatvaranja poglavlja nosi nove izazove. Budimo kadri da im odgovorimo i mudri da ih prevaziđemo.

Neka Crna Gora bude 28. članica Evropske unije. Ovo je naša šansa!

foto: Screenshot RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA