Damjanović: Imamo najrigidniji izborni sistem u Evropi

Jedan od osnivača Pokreta „Naprijed“, Aleksandar Damjanović, tvrdi da, iako je u proteklih nekoliko godina došlo do smjene vlasti, nikome od političkih aktera ne pada na pamet da se zamijeni jedan od najrigidnijih izbornih sistema u Evropi, a sve da bi očuvali status kvo.

Damjanović je za „Dan“ rekao da je posljedica sadašnjeg sistema i stvaranje tzv. neprincipijelnih ad hok koalicija, što svakako nije protivno zakonu, ali postavlja pitanje legitimiteta političkog sistema.

– Kao poslanik sam u više navrata predlagao izmjene izbornog zakona u pravcu demonopolizacije izbornog sistema. Ključni predlozi ticali su se tzv. otvorenih lista, kako bi se građani mogli izjašnjavati o konkretnim kandidatima imenom i prezimenom, a ne o partijskim listama, odnosno koalicijama. Naravno, većina političkih partija bila je protiv tih predloga, i iz vlasti i iz opozicije, a sad, bez obzira što su izmijenjene uloge, istim akterima ne pada na pamet da se izmijeni jedan od najrigidnijih izbornih sistema u Evropi, kako bi se očuvao status kvo – kaže Damjanović.

Pokret „Naprijed“, čiji je jedan od osnivača i Damjanović, najavio je samostalan nastup na predstojećim lokalnim izborima u glavnom gradu, a odluka je obrazložena željom da provjere svoju stvarnu snagu kod građana Podgorice.

Damjanović ukazuje i na olako davanje obećanja građanima od strane političkih subjekata koji su u koaliciji, koja su većinom populistička i obično traju i kraće od samih tih političkih saveza.

– Motivi koalicionih nastupa svakako su raznorazni, a ponajmanje imaju uporišta u sličnim ideološkim ili programskim principima koji se nude crnogorskim biračima. No, kao i svaki put, o tome će sud dati građani na lokalnim, odnosno parlamentarnim izborima, uz očekivanje da će kvalitet ljudi na listama i adekvatna programska ponuda ipak prevagnuti u odnosu na lažna obećanja, kojih će, kao i prethodnih godina, biti pune izborne kampanje koje slijede – kazao je Damjanović.

Onemogućiti lidere da biraju umjesto građana

I građanski aktivista Dževdet Pepić smatra da bi reformom izbornog zakonodavstva trebalo da bude uveden sistem otvorenih lista i individualnog biranja, kako bi politički lideri bili onemogućeni da biraju i imenuju umjesto građana.

– I ovaj novi saziv crnogorskog parlamenta i nova vlada pozivaju i prizivaju da se što prije mora uraditi sve na što boljem regulisanju izbornog zakonodavstva, kako bismo naredne izbore sproveli u što boljim uslovima. Ali, mislim da ne treba očekivati nešto veliko i novo, iako su otvorene liste i individualne kandidature, po mom dubokom uvjerenju, jedini put da od društva u kojem glavnu riječ vode partijski šefovi postanemo društvo u kojem će se znati i cijeniti doprinos pojedinaca zajednici – rekao je Pepić za „Dan“.

Foto: Vlada Crne Gore

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA