Ćulafić: Ne romantizujemo prošlost ali cijenimo tekovine bivše zemlje

Za razliku od Vašeg đeda antifašiste, moj je bio monarhista i za vrijeme rata sarađivao sa Italijanima, poručila je odbornica SDP u Skupštini Glavnog grada Biljana Ćulafić u reagovanju na inicijativu odbornika Slobodne Crne Gore (SCG) Vladislava Dajkovića.

“Nakon rata, etiketiran je, zatvaran i prebijan.  Njegovoj đeci – mojem ocu, stricu i tetkama su psovali majku četničku, koja je umrla 1942. godine. Ovu agoniju je zaustavio Blažo Jovanović dopisom upućenim lokalnoj boraniji, vjerujem upitne ideološke čistote”, navela je odbornica SDP u reagovanju.

Ipak, kako kaže, traume su ostale do kraja njihovih života.

“Međutim, nas đecu nijesu otrovali. Skoro svi smo rođeni u Jugoslaviji. Svi smo imali priliku da se školujemo, da u odnosu na generaciju naših roditelja, radnika, napravimo obrazovni, socijalni i psihološki napredak. Neko je priliku iskoristio više, neko manje. Bilo je do nas. Niko od devetoro nasljednika i nasljednica đeda „izdajnika“ ne želi da ruši, da se sveti. Ne romantizujemo prošlost, ali cijenimo tekovine i emancipatorski potencijal bivše zemlje, od kojih smo svi imali benefite”, dodala je Ćulafić.

Pravimo razliku, kaže, između ideologije i vrijednosti.

“Svi smo antifašisti. I svi smo iz Rijeke Crnojevića. Na Riječkom gradu su svi naši. Od svega što smo naslijedili, najveću vrijednost ima zdrav razum, koji, ako išta, fali „slobodnoj“ Crnoj Gori”, zaključila je Ćulafić.

Foto: SDP

NIKŠIĆ PROGNOZA