Ćulafić: Auto-put će otvoriti nova radna mjesta i zaustaviti iseljavanje

Izgradnjom druge dionice auto-puta i punom valorizacijom prirodnih resursa područje Vasojevića ima realne šanse da ubrzo postane vrlo atraktivana i prepoznatljiva turistička destinacija, kazao je u razgovoru za „Dan“ Željko Ćulafić predsjednik Opštine Andrijevica. On je dodao da iznešena konstatacija daje nadu da za Andrijevicu dolaze bolji dani i da će se konačno smanjiti stopa nezaposlenosti i zaustaviti izraženi odliv stanovništa.

– Najave da će se ubrzo krenuti sa izgradnjom druge dionice auto- puta, koji u perspektivi treba da ide do granice sa Srbijom, i da će se graditi krak preko Čakora do Metohije stvaljaju do znanja da Andrijevica u budućnosti postaje pravo regionalno saobraćajno čvorište. To nam daje za pravo da vjerujemo da će naš grad sa čitavom okolinom postati područje koje će privući veliki broj gostiju, tim prije jer će se, između ostalog, do Podgorice stizati za manje od jednog sata. Ako tome dodamo da je ovaj kraj bogom dan za proizvodnju zdrave hrane i da ima izuzetne predispozicije za bavljenje, kako zimskim, tako i ljetnjim turizmom, onda Andrijevicu u budućnosti treba posmatrati kao mjesto koje će se visoko pozicionirati na turističkoj mapi. To svakako daje šansu za otvaranje novih radnih mjesta i što je najvažnije može bitno da utiče na zaustavljanje iseljavanja lokalnog stanovništa, što trenutno predstavlja najveći problem ovih krajeva – naveo je Ćulafić.

Dodao je da su odgovorni u lokalnoj upravi prepoznali šansu i da se intenzivno radi u cilju stvaranja što boljih uslova za valorizaciju svih postojećih reursa. Naglasio je da se posebna pažnja posvećuje modernizaciji putne mreže i realizaciji infrastrukturnih projekata.

– Fokus našeg djelovanja stavili smo na stvaranje neophodnih pretpostavki za odgovarajući život našeg stanovništva, kako na gradskom, tako i na seoskom području. U tom pravcu smo krenuli sa asfaltiranjem puteva i izgradnjom vodovoda, jer su se mnogi naši ljudi odselili upravo zbog loše infrastrukture. Tako i na ovaj način, i pored brojnih opstukcija i političke krize u Andrijevici, dokazujemo da nastojimo da budemo istinski servis svih građana i da prepoznajemo naše razvojne potencijale – istakao je Ćulafić.

Naveo je da je lokalna uprava, u saradnji sa brojnim partnerima, preduzela odgovarajuće mjere da, instaliranjem određenih kapaciteta na atraktivnim lokacijama, privuče što veći broj gostiju.

– U cilju jačanja turističke ponude izvršena je i sanacija Planinarskog doma na Krivom dolu, koji će ubrzo biti spreman za prihvat zaljubljenika u planinske visove i one koji teže aktivnom odmoru u prirodi. Na ovaj način u dijelu Komova uvezaće se oni koji borave na katunima sa kapacitetima ovog doma, Avanturističkog centra „Mojan“ i eko naselja na planini Štavna, što će sve zajedno dati mogućnost da Andrijevica bude nadaleko prepoznata po planinskom i seoskom turizmu – kazao je Ćulafić.

Istakao je da u cilju realizacije brojnih projekta očekuje znatno veću pomoć državnih organa, na način što će više pažnje poklanjati ravnomjernom regionalnom razvoju Crne Gore.

– Kroz valorizaciju zajedničkih vrijednosti posjetiocima istovremeno na uživanje moraju se ispostavljali potencijali i sjevera i juga Crne Gore. Potrebno je uvezivati turističke ture sjevera i juga i na taj način usmjeravati brojne turiste da ujedno posjećuju i kontinentalna i primorska područja. Uz to, država mora više sredstva da odvaja za realizaciju razvojnih projekta u našoj opštini, čime će se, bar donekle, smanjiti izuzetno izražene regionalne razlike – zaključio je Ćulafić.

Zahtjevi za smjenu pravno neutemeljeni

Ćulafić navodi da su zahtjevi upućeni Vladi o njegovom razrješenju sa mjesta predsjednika Opštine pravno neutemeljeni.

-U cilju nasilnog preuzimanja vlasti od strne DPS-a, sa određenih adresa se govori da sam zloupotrebljavao svoj služnebi položaj i da nijesam odgovarao zakonskim obavezama, što je potpuno netačno. Narod jednostavno nije dozvoljavao da se neke skupštinske sjednice održe i tu ja lično nijesam ništa kriv. To što su probijeni rokovi za donošenje Strateškog plana plod je objektivnih prilika, jer se čekalo da se, između ostalog, održi popis stanovništva, radi prikupljanja neophodnih relevantnih podataka. To smo stavili do znanja i Ministarstvu javne uprave, tako da inicijative da me Vlada smijeni zbog određenih propusta nemaju nikakvo realno utemeljenje – smatra Ćulafić.

Foto: Dan

NIKŠIĆ PROGNOZA