„Crnoj Gori ne treba bugarski scenario da se na izbore mora ići svakih šest mjeseci”

Na izborima 11. juna birači su rekli svoje, a sada je na političarima da ispune njihova očekivanja, poručuju poslanici Evropskog parlamenta.

“Na temelju ovih rezultata očekujemo da se formira parlament i na temelju toga vlada, koja bi trebalo da nadoknadi dvogodišnje zaostajanje u svemu onome što je obećano i najavljeno u partnerskom odnosu sa Briselom”, kaže za TVCG Tonino Picula, izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

“To je generacijska promjena za Crnu Goru, najvažnija promjena kada je riječ o partijskoj sceni u zemlji. Važno je da Crna Gora to sprovede na građanski i demokratski način, jer je cijela jedna generacija političara otišla, i novi set lidera i partija se pojavio na političkoj sceni i posmatraćemo kako će Crna Gora upravljati tom situcijom”, kaže za TVCG Vladimir Bilčik, kopredsjedavajući POSP-a sa Crnom Gorom.

Zajednički imenitelj svim parlamentarnim strankama bi, prema ocjenama poslanika iz različitih političkih partija u EP, trebalo da bude ubrzanje EU reformi.

“Mislim da postoji velika većina provevropskih parija, više od 70 odsto predstavnika u Skupštini su proevroski orijentisani i vidim da za buduće razgovore kada su u pitanju imenovanja u sudstvu ustavna većina bi takođe mogla biti moguća”, navodi Tomas Vajs, poslanik u EP (Zeleni)

Poslanik EP Klemen Grošelj kaže da bi volio da vidi koaliciju koja bi funkcionisala i stavila Crnu Goru na put ka EU.

“I da Crna Gora krene prema punom članstvu prema EU”, ističe Grošelj.

Bilčik navodi da stabilnost ne znači samo 41 poslanika već mnogo veću podršku.

“Moguće ustavne promjene jer zemlja treba da ispuni neke fundamentalne reforme, koje do sada nije bila u mogućnosti. To treba da bude kredibilna većina, to znači da te snage treba da budu istinski proevropske, da možemo da radimo sa njima kao sa partnerima, da im vjerujemo, ali odluke su u rukama Crne Gore”, poručio je Bilčik.

Jer Crna Gora, kažu, nema više vremena za gubljenje.

“Ne bih volio da se u Crnoj Gori počne dešavati bugarski scenario da se na izbore mora ići svakih šest mjeseci”, kazao je Picula.

A da EU očekuje konstituisanje novog parlamenta i formiranje vlade, koja će biti sposobna i posvećena da napreduje u reformama u vezi sa EU, u najkraćem mogućem roku, poručili su u zajedničkoj izjavi visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA