„Crna Gora se izdvaja u regionu, uspjela da napreduje“

Slovenija je zatražila da dodatna tačka dnevnog reda sjutrašnje sjednice Savjeta EU za spoljne poslove bude osvrt na pozitivna kretanja u Crnoj Gori.

To se navodi u dokumentu Generalnog sekretarijata Savjeta EU, koji je proslijeđen delegacijama država članica.

Ukazano je da će slovenačka delegacija potencirati pozitivna kretanja u Crnoj Gori.

„Obezbjeđivanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu ostaje ključni fokus evropske spoljne i bezbjednosne politike i strategije. Uprkos tekućim izazovima, EU mora da istraje na jačanju svog angažmana u regionu. Među državama u regionu izdvaja se Crna Gora, koja je, pod aktulnom vladom, uspjela da napreduje u svim aspektima svoje saradnje u regionu i sa EU u kratkom periodu“, navodi se u dokumentu.

Kako se navodi, Savjet za spoljne poslove, kojim predsjedava visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbjednost Žozep Borel, počeće sjutra.

Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće o situaciji na Bliskom istoku, uključujući i dešavanja u širem regionu. Ministri EU će takođe imati neformalnu razmjenu mišljenja sa višim koordinatorom Ujedinjenih nacija za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju za Gazu, Sigrid Kag. 

Nekoliko dana uoči druge godišnjice od početka rata, Savjet za spoljne poslove raspravljaće o ruskoj agresiji na Ukrajinu. 

Takođe, Savjet za spoljne poslove raspravljaće o aktuelnim poslovima tokom kojih će ministri moći da razmijene mišljenja o nedavnim događajima i dešavanjima u spoljnim odnosima, navedno je.

Podsjetimo, Crna Gora je na jesen prošle godine izabrala funkcionalnu vladu, kompletirala Ustavni sud i Sudski savjet a izabran je, nakon skoro pet godina čekanja, vrhovnog državnog tužioca.

Odbor za stabilzaciju i pridruživanje između Crne Gore i EU biće održan 21. februara. 

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA