Crna Gora šalje u Irak jednog oficira

Delegacija načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala Zorana Lazarevića učestvuje na 26. godišnjoj konferenciji načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica Američko-jadranske povelje (A-5), koja se održava u Skoplju.

Pored načelnika generalštabova zemalja članica i komandanta američkih snaga u Evropi (US EUCOM), na konferenciji učestvuju i delegacije zemalja posmatrača, zamjenik komandanta Komande združenih snaga iz Napulja (JFC Naples) i komandanti nacionalnih gardi američkih država koje su partnerske državama članicama ovog foruma.

Konferenciju je otvorio predsjednik Republike Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je u svom obraćanju podsjetio prisutne na postojeće bezbjednosne izazove u regionu i svijetu, kao i na važnost regionalne saradnje i razvoja kapaciteta i sposobnosti oružanih snaga.

Do sada je, kako je saopšteno iz Ministarstva, u okviru inicijative realizovan veliki broj važnih regionalnih projekata i aktivnosti, poput zajedničkog angažovanja u mirovnoj misiji u Avganistanu, raznih vidova usavršavanja, obuka i vježbi, radionica, seminara, konferencija i sličnih događaja.

“Zajedničke radne grupe i podgrupe ove inicijative ulažu velike napore za konstantno unapređivanje regionalne saradnje i razvoj sposobnosti i kapaciteta oružanih snaga, s ciljem pružanja zajedničkog doprinosa miru i prosperitetu, kako na regionalnom, tako i na globalnom nivou. Shodno tome, zemlje članice su ove godine dogovorile osnivanje regionalnog mobilnog tima za obuku i njegovo upućivanje u NATO misiju u Iraku (NMI), radi obuke i savjetovanja iračkih snaga bezbjednosti i vojnih obrazovnih institucija. Crna Gora će u sastav ove grupe angažovati jednog oficira”, ističe se u saopštenju.

Na marginama konferencije, načelnik Generalštaba se sastao i sa komandantom američkih snaga u Evropi generalom Kristoferom Kavolijem. Tom prilikom su razmijenili mišljenja o trenutnoj bezbjednosnoj situaciji, analizirali oblasti bilateralne vojne saradnje, te iznijeli predloge za njeno dalje unapređenje.

Foto: CdM

NIKŠIĆ PROGNOZA