Crna Gora podržava namjeru Gruzije da pristupi NATO-u

Crna Gora, kao članica NATO-a, podržava politiku otvorenih vrata i namjeru Gruzije da pristupi tom savezu, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Đurović se danas u Pragu sastala sa predsjednikom parlamenta Gruzije Šalvom Papuašvilijem.

Ona je kazala da su odnosi Crne Gore i Gruzije prijateljski i dobri, sa tendencijom intenziviranja političkog dijaloga i unapređenja bilateralne saradnje u svim segmentima od obostranog značaja.

Đurović je naglasila da zajednički strateški ciljevi predstavljaju dodatni kohezivni element u sveukupnim odnosima, gdje zajednička evropska vizija doprinosi i boljem uzajamnom razumijevanju.

Kako je kazala, Crna Gora podržava Gruziju na evropskom putu i spremna je da nastavi sa pružanjem ekspertize kada je u pitanju priprema te zemlje za status kandidata.

“Ona je potvrdila da Crna Gora, kao članica Sjevernoatlantske alijanse, podržava politiku otvorenih vrata i namjeru Gruzije da pristupi ovom savezu”, kaže se u saopštenju.

Papuašvili je zahvalio Đurović na podršci gruzijskim aspiracijama da postane dio EU i NATO saveza.

On je kazao da je zainteresovan za crnogorska iskustva u procesu pristupanja tim organizacijama, kao i da očekuje da će ih Crna Gora podijeliti sa Gruzijom.

“Sagovornici su se saglasili da bi bilo korisno organizovati konsultacije na parlamentarnom nivou između država Zapadnog Balkana i Gruzije kako bi se ovoj državi pružila konkretna pomoć u procesu pristupanja Evropskoj uniji i NATO savezu, što je njen ključni strateški cilj”, kazali su iz Skupštine.

Izvor: Mina

Foto: Skupština

NIKŠIĆ PROGNOZA