Crna Gora nazadovala u izvještaju Stejt Departmenta

Crna Gora je nazadovala dok su Srbija i Kosovo zadržali istu poziciju, konstatovano je u godišnjem izvještaju Stejt Departmenta o trgovini ljudima u svijetu. Neke od detalja izvještaja u američkoj prestonici predstavio je u srijedu državni sekretar Entoni Blinken.

U odnosu na prethodnu godinu, Crna Gora je nazadovala, konstatovano je u izvještaju Stejt Departmenta.

Ostala je u kategoriji dva – ali je u zemlji, kao i u Srbiji, potrebno dodatno pratiti situaciju, navedeno je u izvještaju.

Precizirano je da vlasti Crne Gore ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde za eliminaciju trgovine ljudima ali i da ulažu značajne napore da to učine.

“Napori su podrazumijevali krivično gonjenje više optuženih i identifikovanje žrtava trgovine ljudima. Vlada je usvojila Nacionalni akcioni plan za 2022. godinu, dok su se koordinaciona tijela dosljedno sastajala. Međutim, vlada nije iskazala veće sveukupne napore u odnosu na prethodni izvještaj”, navedeno je u tekstu.

Navedeno je da nije osuđen niti jedan trgovac ljudima, dok je istovremeno reorganizovana policijska kancelarija koja se bavila istragama tih slučajeva, što je umanjilo sposobnosti za njihovo vođenje.

Takođe, istaknuto je i da vlasti nijesu reagovale dovoljno brzo i zaštitile žrtve – pošto su stručnjaci objavili vjerodostojne tvrdnje o zlostavljanju koje je počinila osoba koja je bila jedan od rukovodilaca skloništa za žrtve trgovine ljudima, čiji rad finansiraju crnogorske vlasti.

“Nakon optužbi koje su obuhvatale fizičko nasilje nad žrtvom, zastrašivanja i ucjene – civilno društvo i međunarodne organizacije prestale su da upućuju žrtve u to sklonište. Dok je državno tužilaštvo pokrenulo istragu protiv uposlenice skloništa, Ministarstvo rada i socijalnog staranja nije suspendovalo licencu i finansiranje skloništa”, navedeno je u izveštaju.

Finasiranje je prekinuto, navedeno je u dokumentu, po isteku ugovora o odobrenju sredstava decembra 2022. godine. Tada je počelo renoviranje pomenutog skloništa za djecu žrtve trgovine ljudima, ali štićenicima nije obezbijeđen alternativni smještaj – niti specijalizovana pomoć – što je direktno uticalo na nazadovanje Crne Gore.

Vlada SAD smatra da je u Crnoj Gorij važno uspostaviti i pružiti zaštitu žrtvama, uključujući specijalizovani smještaj, pomoć i podršku djeci i odraslim žrtvama trgovine ljudima. 

Takođe i istražiti i krivično goniti krivična djela trgovine ljudima i adekvatno osuditi počinioce u skladu sa zakonom. Obezbijediti adekvatno osoblje i specijalizaciju policijskih službenika. 

„Stvoriti i finansirati pristupačan fond za obeštećenje i informisati žrtve o njihovom pravu na odštetu tokom sudskog postupka“, navodi se u izvještaju. 

U pitanju je redovni godišnji izvještaj Stejt Departmenta.

Izvor: Glas Amerike

Foto: state.gov

NIKŠIĆ PROGNOZA