Crna Gora među zemljama koje su podržale Gutereša nakon što ga je Izrael proglasio za „personu non grata“

Više od 100 zemalja članica Ujedinjenih nacija (UN) potpisalo je pismo podrške generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu nakon što ga je Izrael proglasio za „personu non grata“.

Crna Gora je među 105 država potpisnica pisma kojim se „izražava duboka zabrinutost i osuda nedavne izjave ministra spoljnih poslova Izraela kojom generalnog sekretara proglašava nepoželjnom osobom“.

„Takve akcije potkopavaju sposobnost UN da sprovedu svoj mandat, koji uključuje posredovanje u sukobima i pružanje humanitarne podrške. Na Bliskom istoku, to bi moglo dodatno odložiti kraj svih neprijateljstava i uspostavljanje kredibilnog puta ka rješenju sa dvije države, gdje bi države Palestina i Izrael živjele jedna pored druge u miru i bezbjednosti, u skladu sa relevantnim rezolucijama UN“, navodi se u pismu u koje je Beta imala uvid.

Među zemljama koje nijesu potpisale pismo su SAD, Velika Britanija, Australija, Novi Zeland, Kanada, Indija.

Na spisku nema ni Italije, Njemačke, Austrije, Mađarske, Češke, Poljske, Rumunije, Bugarske, Ukrajine.

Iz regiona podršku Guterešu potpisali su Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija i Slovenija, dok Srbija, Hrvatska i Albanija nijesu.

U zajedničkom pismu, 105 zemalja poziva na poštovanje vođstva i misije UN, na konstruktivnu saradnju i izbjegavanje akcija koje bi mogle oslabiti ključnu ulogu UN u rešavanju sukoba i na podršku inicijativama koje doprinose mirnom i trajnom rješenju krize na Bliskom istoku.

Potpisivanje pisma podrške Guterešu inicirala je misija Čilea pri UN, u ime grupe zemalja koju čine još Brazil, Kolumbija, Južna Afrika, Uganda, Indonezija, Španija, Gvajana i Meksiko.

Zajedničko pismo sa spiskom 105 zemalja potpisnica upućeno je generalnom sekretaru UN 11. oktobra, uz molbu da bude proslijeđeno državama članicama i Generalnoj skupštini UN.

Foto: elements.envato

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare

Pročitajte još:

NIKŠIĆ PROGNOZA