Crna Gora među 23 članice koje su izdvojile najmanje dva odsto BDP-a za odbranu

Crna Gora se našla među 23 članice koje su izdvojile najmanje dva odsto BDP-a kada je riječ o ulaganju u odbranu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Ministar odbrane Dragan Krapović učestvuje na NATO Samitu u Vašingtonu, kao dio delegacije koju predvodi predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Ministar je prisustvovao sesiji posvećenoj odvraćanju i odbrani, na kojoj je još jednom istaknuta neophodnost stalnog prilagođavanja Alijanse kako bi bila spremna i adekvatno osposobljena da uspješno odgovori na sve vrste izazova, bez obzira na njihovu prirodu i pravac djelovanja.

“Konstatovano je da su saveznice demonstrirale posvećenost i odlučnost u jačanju kolektivne odbrane kako bi NATO, i nakon 75 godina postojanja, ostao glavni garant mira i stabilnosti cjelokupnog evroatlantskog područja. Takođe, zaključeno je da je evidentan progres na dostizanju izvršivosti planova odbrane, kao i daljem opredjeljivanju snaga za ove potrebe”, navodi se u saopštenju.

Ističe se da činjenica da je ove godine zabilježen najveći trend rasta u protekloj deceniji kada je u pitanju izdvajanje za odbranu, ukazuje na odlučnost svake saveznice da preuzme svoj dio kolektivnog tereta.

“Naime, godišnjim izvještajem prepoznato je da su sve saveznice povećale ulaganje u odbranu, a Crna Gora se našla među 23 članice koje su izdvojile najmanje 2 odsto BDP. Kada je riječ o značaju održivosti odbrambenih industrijskih kapaciteta, naglašena je neophodnost kontinuiranog i dugoročnog ulaganja u razvoj ove oblasti, kao jednog od bitnih preduslova stabilnog odvraćanja i odbrane”, saopšteno je iz MO.  

foto: MO

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA