Crna Gora marljivo radi za zeleno svjetlo za Ibar, mjerila kompleksna

Crna Gora marljivo radi kako bi ispunila zadatke i dobila zeleno svjetlo za Ibar.

Utisak je da 2024. godinu dijelimo na period prije i nakon dobijanja tih IBAR-a. Glavni pregovarač sa Evropskom unijom Predrag Zenović objašnjava što dokument podrazumijeva.

„Ibar je izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila. Privremena mjerila imamo samo u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, sa njim pregovori počinju sa njima se pregovori i završavaju, upravo zbog važnosti sveukupne reforme u jednom društvu“, pojasnio je on. 

Mjerila su različita i često kompleksna.

Na spisku su reforme i imenovanja u pravosuđu, procesuiranje ratnih zločina, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, procesuiranje napada na novinare i sloboda medija.

Na njihovom ispunjavanju Crna Gora radi od 2013., ali posljednjih mjeseci ubrzano, a uključene su sve institucije. Posla je puno, a vremena sve manje. 

„Teče intezivan rad kako u Vladi, tako i u Skupštini. Sve institucije rade na prikupljanju podataka i upućuju ih komisiji kako bi se bilansi utvrdili i kako bi se vidjelo da je Crna Gora napravila iskorak i napredak u polju vladavine prava“, ukazao je Zenović. 

Signali iz Evrope za sada su pozitivni, i svi očekuju da svjetlo na kraju bude zeleno.

Sve se čini da zadaci budu kompletni, jer je ispunjavanje prijevremenih mjerila samo uvod u ono što nas čeka ako u junu, kaže Zenović, IBAR i dobijemo.

„Kada se dobije ibar za poglavlja 23 i 24 možemo krenuti u njihovo zatvaranje i možemo vidjeti gdje smo u svim ekonomskim politikama koje su bitne i važne za svakodnevni život građana“, zaključio je Zneović. 

Vlada bi trebalo da utvrdi izmjene zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu, Sudskom savjetu i sudijama, Državnom tužilaštvu, sprečavanju korupcije, o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, i o krivičnom postupku.

Sve ovo treba da se kompletira do početka maja, i da Evropa da ocjenu.

Foto: Ministarstvo

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA