Crna Gora lako mogla bez „diplomatskog faula“

Da je Crna Gora lako mogla bez „diplomatskog faula“ oko odabira delegacije za učešće na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), smatraju sagovornici Portala RTCG. Konsultant za međunarodne odnose Marko Begović za Portal RTCG ocjenjuje da adekvatne pripreme za ovaj važan događaj nije bilo, dok novinar Predrag Zečević smatra da je izostala komunikacija između predsjednika i premijera države.

„Iako je broj delegacije i premijera i predsjednika minimalan, državni organi Crne Gore bi morali češće komuniciraju“, kazao je Zečević.

Ističe da je nedostatak komunikacijenajčešće uzrok svih nesporazuma.

Begović kaže da je u međunarodnim odnosima poželjniji pouzdan neprijatelj nego nepouzdan saveznik.

„U posljednje vrijeme, iz Crne Gore se šalju signali nepouzdanog saveznika, pa ne bi trebalo da čudi što imamo dvije delegacije za 78. zasijedanje Generalne skupštine UN. Po protokolu, državnu delegaciju bi trebalo da predvodi šef države, dok je iz platforme koju je vlada usvojila tokom 65. sjednice, primjetno potpuno odsustvo artikulacije brojnih izazova, između ostalih i činjenice da je Crna Gora dom za preko 60.000 izbjeglica“, navodi konsultant za Portal Javnog servisa.

Ocjenjuje da je Dritanu Abazoviću mjesto u delegaciji koju predvodi šef države, ali jedino u svojstvu starješine ili koordinatora organa nadležnog za inostrane poslove, odnosno Ministarstva vanjskih poslova.

„Ovdje je problem u izostanku koordinacije, kojom se potvrđuje početna teza o nestručnosti i nezrelosti najviših državnih predstavnika. Sve ovo upućuje da nema ni adekvatne pripreme za ovako važan događaj, sem namjere da se nastavi gledati na državni novac kao plijen, a na odlazak u inostranstvo kao eskurzija“, ističe Begović.

Zaključuje da valja podsjetiti da preko 80 odsto građana želi normalnost i pristojnost

„Partijski preduzetnici odbijaju da prihvate odgovornost za sopstvenu nesposobnost, nestručnost i veoma izraženu nezrelost“, poručuje Begović.

Vlada je u petak usvojila Platformu u kojoj se navodi da će u delegaciji, između ostalih, biti i premijer i rukovodilac Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović.

Reagovao je predsjednik Milatović, podsjećajući da u skladu s dosadašnjom praksom, Crnu Goru na zasijedanju Generalne skupštine UN-a jedne godine predstavlja predsjednik, a naredne premijer.

„Odluka premijera da u funkciji koordinatora Ministarstva vanjskih poslova, a de fakto u funkciji premijera – nastupa s posebnom delegacijom na okupljanju državnika u Njujorku, unosi zabunu i ne doprinosi ozbiljnosti diplomatskog predstavljanja Crne Gore“, napisao je Milatović na mreži X.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) odgovorili su Milatoviću da delegacija koju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku predvodi Abazović ima „minimalan broj članova“. Kazali su da će Abazović, kao koordinator MVP-a, učestvovati na ministarskim sastancima.

Iz Udruženja pravnika Crne Gore juče je pojašnjeno da broj predstavnika jedne države na plenarnoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) ne može biti preko pet. Navode i da sama država određuje dodatan broj članova delegacije koji će putovati. To se, dodaju oni, određuje u skladu sa sopstvenom politikom i potrebama.

Foto: pixabay

NIKŠIĆ PROGNOZA