„Crna Gora iskreni prijatelj, očekujem više izraelskih turista“

Poruke podrške za Crnu Goru stižu iz Izraela koji Crnu Goru vidi kao iskrenog partnera, kazao je za Dnevnik TVCG nerezidentni ambasador Izraela u Crnoj Gori Jahel Vilan. Kako je istakao, ove godine očekuje porast broja izraelskih turista u u našoj zemlji i naglasio da je za ekonomski prosperitet neophodna stabilnost u zemlji. Najavio je i izgradnju memorijalnog obilježja u Nikšiću.

Odnosi Crne Gore i Izraela visoko se kotiraju, a to dokazuje dugogodišnje prijateljstvo kao i sve intenzivnija ekonomska saradnja. Samo prošle godine investicije izraelskih kompanija u našoj zemlji dostigle su cifru od preko 80 miliona eura. Predviđaju se i nove.

„Brojevi u turizmu rastu i nadam se da bi to moglo donijeti investicije kada je riječ o hotelskoj industriji, obnovljivoj energiji, na različitim poljima. Mislim da smo dokazali da smo pouzdan partner koji može da ispuni očekivanja“, kazao je nerezidentni ambasador Izraelau Crnoj Gori Jahel Vilan.

A porastu broja izraelskih turista u Crnoj Gori svakako će doprinijeti i porast broja avio kompanija koje povezuju naše dvije zemlje. 

U februaru je potpisan sporazum za četiri avio kompanije od čega su tri iz Izraela, plus Air Montenegro. Mislim da će biti više od deset letova sedmično i vjerujem da će to povećati broj turista u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 60 hiljada.

Ambasador Vilan naglašava da je za ekonomski prosperitet neophodna stabilnost u zemlji.

„Želim da čestitam Crnoj Gori na ovoj tranziciji koja je izvedena na vrlo demokratski i pravi način. Nakon izbora u junu želim vam prije svega političku stabilnost. Jer, u mojoj zemlji smo iskusili posljedice političke nestabilnosti. Stabilnost je vrlo važna za razvoj zemlje, za ostvarivanje ciljeva – nebitno o kojima je riječ“, kazao je Vilan.

Izvor, foto: RTCG

NIKŠIĆ PROGNOZA