„Crna Gora ima šansu da bude poslovni hub za cijeli Zapadni Balkan“

Crna Gora ima šansu da bude poslovni hub za cijeli Zapadni Balkan, naročito u zelenoj i održivoj ekonomiji, poručio je premijer u tehničkom mandatu i koordinator Ministarstva vanjskih poslova Dritan Abazović, na današnjem sastanku sa predstavnicima Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA) u Vili Gorica. 

Prilikom uvodnog obraćanja, Abazović je istakao da bi želio da vidi veće prisustvo američkih kompanija u Crnoj Gori.

„Unapređenje Luke Bar snažno će pomoći bržem razvoju Crne Gore, na čemu će Vlada aktivno raditi. Zajedno sa auto-putem i aerodromima, tako će se dovršiti priča sa unapređenjem ključne infrastrukture u Crnoj Gori“, naglasio je premijer u tehničkom mandatu.

Govoreći o velikim mogućnostima za unapređenje saradnje između dvije države u oblasti turizma, Abazović je kazao da će Vlada uložiti napor u promociji Crne Gore američkim turistima kojima je naša država za sada neotkrivena destinacija.

„Veoma smo zahvalni Vladi SAD za pomoć koju je pružila u borbi za sajber bezbjednost u prethodnom periodu. Sa američkim kompanijama upravo u oblasti unapređenja sajber bezbjednosti vidimo veliku šansu za saradnju u narednih 10 godina“, naglasio je Abazović tokom obraćanja. 

Uz ambasadorku SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Ranke, na sastanku sa članovima Vlade Crne Gore bili su predstavnici američkih kompanija Northop, Oshkosh, Visa, Pfizer, Global, Phillip Morris International, S2, Skydio i dr. 

Kako je saopšteno iz Kabineta premijera, nakon uvodnih obraćanja, uslijedio je niz odvojenih sastanaka predstavnika američkih kompanija i ministara u Vladi Crne Gore, Vladimira Jokovića, potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Gorana Đurovića, ministra ekonomskog razvoja i turizma, Filipa Adžića, ministra unutrašnjih poslova, Ane Novaković Đurović, ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Dragoslava Šćekića, ministra zdravlja, Biljane Šćepanović, ministarke nauke i tehnološkog razvoja i brigadnog generala Zorana Lazarevića, načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore.

Foto: gov.me

NIKŠIĆ PROGNOZA