„Crna Gora i Italija počinju snažnu saradnju u borbi protiv mafije“

Crna Gora i Italija počinju snažnu saradnju u borbi protiv mafije, poručili su ministar pravde Andrej Milović, i italijanski državni tužilac za borbu protiv mafije i terorizma, Đovani Melilo.

Milović, koji boravi u radnoj posjeti Rimu, informisao Melila da je italijanskom ministru pravde Karlu Nordiju predložio potpisivanje krovnog memoranduma o saradnji između pravosudnih institucija i organa dvije zemlje, čime bi se omogućila direktna i efikasna saradnja pravosudnih institucija bez uključivanja ministarstava vanjskih poslova i dugih diplomatskih procedura, što bi skratilo put komunikacije i povećalo efikasnost rada institucija dvije države u konkretnim slučajevima.

„U tom cilju, Milović je istakao da će Ministarstvo pravde veoma rado biti posrednik između Državnog tužilaštva Italije za borbu protiv mafije i terorizma i Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, pa je dogovoreno i to da se Melilo i Glavni specijalni tužilac Vladimir Novović sretnu u što kraćem roku, te da se započne saradnja SDT i Državnog tužilaštva Italije za borbu protiv mafije i terorizma“, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Dodaje se da je Milović informisao Melila i da je jedan od glavnih prioriteta Crne Gore formiranje Specijalnog suda, čija bi naležnost bili upravo organizovani kriminal, visoka korupcija i ratni zločini, te da je to Melilo podržao naglasivši da u potpunosti razumije Milovićevu ideju i potrebe Crne Gore.

„Milović je naglasio da Ministarstvo pravde aktivno radi na izmjenama zakona o državnom tužilaštvu i zakona o specijalnom državnom tužilaštvu, s ciljem stvaranja boljih uslova za rad ovih ključnih institucija. Posebno je istaknuto planirano sužavanje dijapazona krivičnih djela pod ingerencijom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), što za cilj ima da omogući mnogo bolji fokus na slučajeve visoke korupcije, organizovanog kriminala i ratnih zločina“, piše u saopštenju.

Milović je, dodaje se, objasnio Melilu da je započet proces preseljenja SDT-a u staru zgradu Vlade u cilju obezbjeđivanja toj instituciji mnogo boljih uslova za rad.

Istaknuto je i da je Glavni specijalni tužilac (GST) dobio poboljšanu zaštitu u vidu blindiranog vozila, dostupnog 24 sata dnevno.

Ove odluke, kazao je Melilo, saopšteno je iz Ministarstva pravde, jasno ukazuju na odlučnost Vlade Crne Gore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, te na napore ka stvaranju efikasnog i nezavisnog pravosudnog sistema.

Državni tužilac za borbu protiv mafije i terorizma Italije kazao je da ga raduje primjetna odlučnost nove Vlade Crne Gore, te da će, baš poput Vlade Italije, i institucija na čijem je čelu bezrezervno podržati Crnu Goru u borbi koja joj predstoji.

„Izuetno smo srećni zbog buduće saradnje sa crnogorskim kolegama, i neka ovo bude samo prvi korak zajedničkog uspješnog puta”, kazao je Melilo.

U tom pravcu, naglasio je, Italija će Crnoj Gori pomoći na svaki potreban način, od dijeljenja ekspertskih iskustava i obuka za crnogorske tužioce, do zajedničkog rada u konkretnim slučajevima.

Foto: Screenshot

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA

Table of Contents