Crna Gora i Albanija njeguju dobrosusjedske odnose kroz IPA program

Crna Gora i Albanija 16 godina sarađuju u okviru programa prekogranične saradnje, a kroz finansijski okvir IPA II uspješno je sproveden 21 projekat podržan od Evropske unije (EU) sa ukupno sedam miliona eura.

To je poručeno danas na konferenciji u Podgorici, kojom je obilježen završetak IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija 2014-2020.

Državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova (MEP) Crne Gore Bojan Božović kazao je da su projekti IPA II Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Albanija odgovorili na izazove u oblasti zapošljavanja, mobilnosti radne snage, socijalne i kulturne inkluzije, zaštite životne sredine i prilagođavanja klimatskim promjenama.

On je, kako je saopšteno iz MEP-a, naveo da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja osnovni preduslovi za pristupanje EU.

“Posvećena, iskrena i efikasna saradnja između Crne Gore i Albanije, zasnovana na uzajamnom povjerenju i poštovanju, unapređuje odnose dvije zemlje, otvara prekogranične razvojne perspektive i istovremeno omogućava razmjenu najboljih praksi i iskustava u oblastima od zajedničkog interesa“, istakao je Božović.

Generalna direktorica Državne agencije za strateško programiranje i koordinaciju pomoći Albanije, Jona Sulji kazala je da su Albanija i Crna Gora posvećene zajedničkoj evropskoj budućnosti.

Ona je istaklada su korisnici projekata iz dvije države pokazali veliko interesovanje za prekograničnu saradnju i uz podršku EU ostvarili značajne rezultate koji doprinose boljem kvalitetu života u ovom području.

„Zadovoljni smo postignutim, a vjerujem da ćemo u predstojećoj perspektivi IPA III imati priliku da poboljšamo rezultate i ostvarimo još veći uticaj našeg programa“, kazala je Sulji.

Vršilac dužnosti generalne direktorice Direktorata za finansiranje, ugovaranje i sprovođenje sredstava EU u Ministarstvu finansija Crne Gore, Sanja Bečanović istakla je važnost Programa u jačanju dobrosudsjedskih odnosa i socioekonomskom razvoju regiona.

„Posvećeni smo unapređenju saradnje sa kontrolnim tijelom Albanije i optimizaciji procesa verifikacije troškova, i u tom duhu ćemo nastaviti i u narednoj perspektivi“, kazala je Bečanović.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori, Liselote Isakson, naglasila je da Unija ne bi bila ono što je danas da nije bilo svih onih ljudi u pograničnim područjima koji su razumjeli da saradnja preko granica donosi koristi kako njima samima tako i njihovim državama.

Ona nje rekla da je Program prekogranične saradnje između Crne Gore i Albanije pokazao snagu u rješavanju zajedničkih izazova, ali i u korišćenju mogućnosti za rast i razvoj.

“Ne zaustavljamo se ovdje, već se saradnja nastavlja kroz novi program prekogranične saradnje, za koji je Evropska unija obezbijedila blizu 12 miliona eura bespovratnih sredstava“, kazala je Isakson.

U drugom dijelu događaja, predstavnici Zajedničkog tehničkog sekretarijata su detaljnije predstavili rezultate Programa projekata koji su finansirani u okviru njega.

Na kraju je održana i panel diskusija sa predstavnicima institucija i organizacija iz Crne Gore i Albanije koji su učestvovali u sprovođenju projekata, na temu „Zaštita životne sredine, promocija prilagođavanja i ublažavanja klimatskih promena, prevencija i upravljanje rizicima“.

 Foto: Ministarstvo evropskih poslova

Prijava
Obavijesti o
0 komentara
Umetnuti fidbek
Vidi sve komentare
NIKŠIĆ PROGNOZA