„Crna Gora da 2028. godine bude članica EU“

Crna Gora je definitivno lider u evropskim integracijama, ali naša ambicija je da dostignemo cilj, punopravno članstvo u EU, izjavio je crnogorski predsjednik Jakov Milatović.

Kako prenosi Tanjug, u Minhenu je danas, u okviru Bezbjednosne konferencije, održana panel diskusija o situaciji na Balkanu i proširenju Evropske unije na zapadnobalkanske zemlje.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović izjavio je da u zemlji „postoji osjećaj optimizma, posebno imajući u vidu promjenu političkog establišmenta prethodnih godina“.

„Prošle godine izabran sam za predsjednika. Krajem prošle godine dobili smo i novu vladu. Premijer je moj kolega iz iste stranke. Dakle, postoji osjećaj optimizma, a plan je zaista ambiciozan. Agenda je proevropska sa ciljem da zemlja bude u Evropskoj uniji do 2028. godine i da 2028. godine postane 28. članica“, rekao je Milatović.

Crnogorski predsjednik osvrnuo se na detalje sa panela na društvenoj mreži X. 

„Drugog dana Minhenske bezbjednosne konferencije govorio sam na panelu sa svojim kolegama, predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim, premijerom Albanije Edijem Ramom i senatorkom Džin Šahin, članicom Komiteta za vanjske poslove Senata SAD. Diskutovali smo o temama od značaja za rast i razvoj Zapadnog Balkana u kontekstu trenutnih geopolitičkih dešavanja poput obnovljenog momentuma EU proširenja, podsticajima i izazovima u pristupanju evropskoj zajednici i budućnosti saradnje sa našim partnerima“, rekao je Milatović. 

Foto: Skupština CG

NIKŠIĆ PROGNOZA