CKP: Ko ovlada Lovćenom u bilo kom smislu ovladao je Crnom Gorom

„U posljednje vrijeme su sve učestaliji zahtjevi od strane srpskih političkih krugova i SPC o povratku Aleksandrove kapele na Lovćen. Mandić i njegova stranka, što je i za očekivati, su najagilniji u tome. I ranije su potezali to pitanje dok su bili u opoziciji. Međutim, sada je njihov zahtjev sa nivoa vlasti poprimio realniju dimenziju za njegovu potencijalnu realizaciju“, kazali su iz Crnogorske konzervativne partije (CKP).

Iz CKP-a podsjećaju da je Aleksandar Karađorđević 1925. podigao novu na mjestu originalne i djelimično oštećene Njegoševe kapele u slavu svog sina. Ona je, dodaju, ujedno bila i posljedica odluke nelegitimne Podgoričke skupštine.

„Time je suštinski izmijenjen Njegošev zavjet jer je Aleksandrova kapela postala simbol nadmoći Srbije nad Crnom Gorom. Upravo zbog toga danas traže njenu obnovu da bi i na simboličkom planu povratili srpsku premoć iz vremena Karađorđevića“, smatraju u toj partiji.

Prema njihovim riječima, Lovćen je simbol crnogorske slobode i vjekovnog trajanja. On predstavlja duhovnu vertikalu Crnogoraca i najistaknutiji simbol crnogorskog nacionalnog, državnog i kulturnog identiteta.

„Ko ovlada Lovćenom u bilo kom smislu ovladao je Crnom Gorom. Crnogorci su toga jako svjesni i nikad neće dozvoliti da se to desi“, zaključuju u CKP-u.

Foto: CKP

NIKŠIĆ PROGNOZA