CIVIS: O aferi „kriptovalute“ da se oglasi Tužilaštvo i smanji tenzije

Savez građana CIVIS apeluje na sve aktere političke scene Crne Gore da daju doprinos da predstojići izbori budu praznik demokratije i da se suzdrže od raspirivanja tenzija i podjela u društvu uoči izjašnjavanja građana.

Aktuelna dešavanja podsjećaju na ranije izborne cikluse u kojim su tenzije dovođenje do usijanja zarad političkog interesa pojedinih stranaka koje su rasprivajući podjele i mržnju među građanima decenijama osvajale mandate i pri tome kočile ukupni razvoj društva i demokratije stavljajući u zapećak vitalne interese građana.

Svi političari, prvaci državnih institucija i mediji moraju biti na visini zadatka i založiti se za poštovanje pretpostavke nevinosti i uzdržati se od iznošenja neprovjerenih optužbi na račun političkih protivnika na osnovu informacija koje nijesu utemeljenje u validnim istragama nadležnih institucija.

„Smatramo da je neophodno da se povodom aktuelne afere ‘kriptovaluta’ oglase nadležne institucija u prvom redu Tužilaštvo, kako bi se spustile tenzije, omogućio fer završetak izbornog procesa i pokušaji kompromitacije političkih suparnika nekoliko dana prije izjašnjavanja građana. Cijenimo da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih i da, kada se validno sagledaju sve činjenice, nečija krivica mora biti dokazana ili osporena. Crna Gora je dugo bila talac vještački izazivanih podjela, a CIVIS smatra da one treba da budu dio istorije koji se nikada više neće ponoviti“, poručili su u saopštenju.

Izvor: RTCG

Foto: CIVIS

NIKŠIĆ PROGNOZA