CHO: Popis odložiti ili ga bojkotovati

Crnogorski helsinški odbor za ljudska prava (CHO) pridružuje se javno iskazanim stavovima da ne postoje elementarni uslovi za održavanje popisa u Crnoj Gori, navodi se u njihovom saopštenju. 

„CHO poziva tehničku Vladu i političke subjekte koji je čine da odlože održavanje popisa za godinu dana“, poručili su iz CHO. 

Pozivaju i partije novog saziva Skupštine Crne Gore da se založe da se popis odloži. 

„U atmosferi narasle nacional-šovinističke harange prema svemu što ima crnogorski predznak, sadržinu i značenje, a bez odgovarajuće pripreme, praćenja i monitoringa – ne samo od strane EUROSTAT-a, već i od drugih relevantnih instanci – popis ima za jasni cilj mijenjanje etničke strukture u Crnoj Gori i, na osnovu toga, ugožavanje i napuštanje građanskog koncepta crnogorskog društva i države“, ističu u saopštenju.

Prema njihovim riječima, ukoliko odlaganje popisa – iz bilo kojeg razloga – ne bude moguće, CHO podržava ideje i predloge o njegovom bojkotu. 

„Napominjemo da bojkot popisa nosi i odgovornost onih političkih i društvenih subjekata koji ga predlažu – da ga organizuju tako da se na svaki način pokaže i potvrdi nelegitimnost i besmislenost rezultata takvog popisa“, zaključuju u saopštenju.

Foto: CHO

NIKŠIĆ PROGNOZA