CGO: Za pokret URA imenovanje nije imenovanje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) ukazuje da se današnjim saopštenjem pokreta URA, ali i izjavom sada već opozicionog poslanika Dritana Abazovića na javnom servisu RTCG, kroz niz paušalnih ocjena, pokušava obmanuti crnogorska javnost, ali i prikriti nedomaćinsko i nedemokratsko upravljanje državnim aparatom.

Naime, iz te nevladine organizacije navode da od početka tehničkog mandata Vlade, CGO je sa pažnjom pratio aktivnosti koje se odnose na imenovanja i razrješenja javnih funkcionera/ki od strane te Vlade.

„Shodno podacima objavljenim u Službenom listu Crne Gore, periodično smo, iznosili konkretne podatke o broju imenovanih i razriješenih funkcionera/ki, a što je s pravom generisalo pažnju značajnog dijela javnosti. CGO nikada nije ulazio u to da li su javni funkcioneri imenovani na v.d. poziciju ili ne, kao i da li je jedno lice imalo više funkcija, već su precizno navođene brojke imenovanih javnih funkcionera/ki i to isključivo za period tehničkog mandata. Vlada u tehničkom mandatu na to nije reagovala kad je imala obavezu da pruži objašnjenja, ali je do posljednjeg dana tu praksu sprovodila“, navodi se u saopštenju Centra za građansko obrazovanje. 

Postavka da imenovanje nije imenovanje pod određenim uslovima, kako to pokret URA danas interpretira, ostaće zabilježeno kao i ono da zakone ne treba poštovati ako su nespretno napisani, navode iz te nvo.

„I laici znaju da svako imenovanje ili razrješenje, uključujući i ona koja su privremena, odnosno v.d, a koja se izglasaju na Vladi i objave u Službenom listu, predstavljaju posebno, novo imenovanje ili razrješenje. Takođe, neće biti da je gotovo čitav državni aparat bio u v.d. stanju, što impliciraju iz URE, a CGO napominje da su i v.d. stanja jedan od pokazatelja nedemokratske, a u nekim slučajevima i nezakonite, prakse Vlade Abazovića“, ističu iz CGO.

Poručuju da ostaju pri stavu da je Vlada Dritana Abazovića u tehničkom mandatu imenovanjima svjesno unaprijed obezbijedila nezasluženu finansijsku dobit visokom broju funkcionera/ki, koristeći svoju tadašnju poziciju kao „poligon za namirivanje partijskog kadra.“

„Tim je unaprijed opterećen budžet, a što će potvrditi dodatni izdaci iz budžeta koji će biti znatno veći nego trenutni. U tom dijelu, treba istaći da saopštenje pokreta URA daje korisnu sugestiju da se ti podaci pribave, jer će oni svakako biti jedan od pokazatelja koliko nas je ta Vlada koštala. U međuvremenu, privrženost pokreta URA zaštiti državnog budžeta, ali i pokušaj da se naknadno sanira načinjena štete, umjesto kroz saopštenja, može se demonstrirati i kroz uzimanje u obzir inicijative CGO-a za smanjenje trajanja i iznosa funkcionerskih naknada po prestanku funkcije, a koja već godinu i po dana stoji i u ladici njihovog poslaničnog kluba“, kažu iz CGO.

Konačno, kako dodaju, ocjenu o kvalitetu rada te Vlade daće uskoro i Izvještaj EK za Crnu Goru, kao i drugi relevantni i objektivni dokumenti, nakon što su je već dali građani i građanke Crne Gore, u mjeri u kojoj su to mogli kroz koalicioni izlazak na izbore ovog političkog subjekta.

Foto: CGO

NIKŠIĆ PROGNOZA